С протестна демонстрация на ски принадлежности, щеки и сноуборди пред Министерския съвет близо 50 природозащитници се обявиха в подкрепа на Национален парк "Пирин".

Протестиращите настояват за конценцесионният договор за ски зона "Банско" с "Юлен" да бъде разтрогнат.

Той е под наслов "Не ни пързаляйте за Пирин".

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.
Обновена

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.

Срам го е като обяснява, че 10 години не могат да построят втория лифт

Петко Цветков от българска фондация "Биоразнообразие" коментира за news.bg, че това, което се случва по коледно-новогодишните празници, е, че управляващите пускат по някой подарък на унищожителите на Пирин и на българската природа.
Припомняме, по същото време миналата година (28 декември 2017 година) министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви на брифинг, че в Банко ще се изгради втора кабинка.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Цветков негодува срещу поредния опит да се подхлъзнат граждани на страната с промяна на концесионния договор на ски зона "Банско", като се даде десетократно по-голяма площ от досегашната за ползване.

Цветков обясни, че може да се говори не за грешки, а за нарушение на концесионния договор от 2001-2002 г. до ден днешен, с който се ползва двойно по-голяма площ от предвидената.
Освен това са изсечени двойно повече гори от това, което е било предвидено по договор и сега управляващите се опитват да легитимират и да дадат много по-голяма площ на нарушителите на българската природа, уточни той.

"Юлен" можели да изменят корита на реки, за да взимат вода за изкуствен сняг

"Юлен" можели да изменят корита на реки, за да взимат вода за изкуствен сняг

С поправките на Закона за чистота на атмосферния въздух

Природозащитникът даде да се разбере, че са доказали до настоящия момент как могат да действат, но по думите му протестиращите се опитват да отстояват законите на страната и да гарантират на хората един по-чист въздух.

Цветков не вижда какво друго могат да докажат управляващите, след като вече двукратно са представяли доклади от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през предходния период, с който ясно се е доказало, че коценсионерът многократно е надвишил площите, които използва.

Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя.

Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк "Пирин". След доказаните нарушения, договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушите, заявиха част от демонстрантите.

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

От МТ вчера разбрали, че той е собственик на "Т.А.К. Сървисиз лимитед"