С промените в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух концесионерът на ски зона Банско вече може свободно да разполага с водния ресурс в планината. За това пишат от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.
Обновена

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.

Срам го е като обяснява, че 10 години не могат да построят втория лифт

По този начин "индиректно, в нарушение на правилника на Народното събрание и без никакви аргументирани мотиви, беше променен Законът за защитените територии (ЗЗТ)" и вече е позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, включително коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг", алармират от НПО организацията и допълват, че предложението е направено от депутати от ОП, а самата промяна - по време на второ четене на закона.

Природозащитниците обясняват, че ще уведомят ЕК за това, защото е налице нарушение на Директивата за местообитанията. Промяната на режима на водите трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата.

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Еколози настояват МОСВ да каже кой е собственикът на концесионера "Юлен" АД

От обединението пишат, че "Коледа е благодатно време за концесионера на ски зона Банско". Преди година беше направен опит планът за управление на Национален парк Пирин да се промени, според активистите, по начин, по който да се даде възможност за мащабни сечи и строежи в парка. Сега се направила законодателна промяна, която отново ще облагодетелства концесионера на ски зоната.

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Петчленен състав на ВАС отмени решението на долната инстанция

"Юлен АД" има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако обаче се направят водохващания като отклонения на води за превенция от наводнения, община Банско, като миноритарен акционер във фирмата концесионер, лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг", пишат още "За да остане природа в България".

На 27 декември четвъртък, от 8.30 ч. природозащитниците организират флашмоб пред Министерски съвет: "Не ни пързаляйте за Пирин".

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

Борисов "горд" със силата на нашите зелени