46% от българите възнамеряват да гледат предстоящото Световно първенство по футбол, което започва само след няколко дни - на 14 юни, четвъртък, и което ще се проведе в Русия. Това показват данни от проучване на изследователски център "Тренд", посветено на нагласите на българите към най-големия футболен форум в света.

От всички запитани 46% заявяват, че ще гледат Световното, а 47%, че няма да гледат мачовете. 7% от българите нямат мнение по въпроса.

Снимка 361343

Източник: iStock

Данните на "Тренд" съвсем очаквано констатират различия при разбивката на резултатите по полов признак.
От всички запитани мъже 79% за заявили, че ще гледат Световното, 17% - не и 4% - не могат да отговорят. От всички запитани жени 16% са посочили, че ще гледат мачовете от първенството, 75% - че няма да гледат мачовете, а 9% нямат мнение по въпроса.

Снимка 361340

Източник: iStock

Според данните българите подкрепят най-много футболните отбори от Европа. Най-много българи ще "викат" за Германия - 12%. След това българите ще подкрепят най-много Испания (11%) и Англия (9%).

Едва 6% от българите са заявили, че искат на първенството да спечели отбора на Бразилия. 5% пък са посочили, че са за домакина на форума - Русия. Точно 50% от запитаните нямат предпочитания за отбор, което донякъде се обуславя от ниската заинтересованост на женския пол.

Според българите новият (стар) световен шампион ще бъде Германия. 12% от запитаните са на мнение, че националният отбор по футбол на Германия е фаворит за купата.
Според 8% от българите новият шампион ще бъде Испания, Англия или Бразилия. Въпреки по-горе заявените симпатии към домакина, едва 2% смятат, че Русия ще вдигне трофея.

Снимка 361344

Източник: iStock

Българите предпочитат да гледат мачовете на спокойствие - вкъщи с приятелите или семейството. Запитани как и къде предпочитат да гледат мачовете от Световното, 29% от сънародниците ни посочват, че е най-хубаво мачовете да се гледат у дома с приятна компания. 10% от анкетираните възнамеряват да гледат мачовете в заведения, 5% - на гости при приятели и други.

Изследването е осъществено сред 1 009 пълнолетни българи за периода от 2 до 10 май.

ФИФА забрани на руска певица да участва на Световното първенство

ФИФА забрани на руска певица да участва на Световното първенство

Тъй като подкрепя проруските сепаратисти