Ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели златен медал за съчетанието си с пет обръча на турнира от веригата "Гран при" в Москва. На второ място остана отборът на Русия, на трето са гимнастичките от Египет.

Момичетата ни допуснаха грешка в наситената с изключителен риск композиция, но като цяло изиграха съчетанието си по-силно от домакините и заслужено спечелиха първото място с оценка 16.100.
Руските гимнастички получиха 14.300.

В композицията с три топки и две въжета момичетата ни са втори със 17.450. На първо място са рускините с 18.850.

Вчера българският ансамбъл заслужи среброто в многобоя.

Това е първо състезание за изцяло подновения ни ансамбъл, на който се падна тежката отговорност да продължи пътя на предишните златни момичета, които се оттеглиха след олимпиадата в Рио.
Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Теодора Александрова защитиха достойно и смело авторитета на българската школа. Показват сложна, новаторска и изключително красива гимнастика с амбиция за нови златни върхове.

Треньор на новия ни ансамбъл е Весела Димитрова, която успя за кратко време да превърне талантливите момичета в отбор със самочувствие и да наложи новаторския си стил в съчетанията.

Щастлива от представянето на момичета, треньорката сподели своите впечатления за почитателите им във Фейсбук:
"Доволна съм от представянето на ансамбъла, момичетата успяха да покажат на специалистите композициите по най-добрия начин, с оглед ранната фаза на подготовката ни. Щастливи сме от факта, че специалистите и зрителите харесаха и двете съчетания. С всяко следващо изпълнение децата добиваха сигурност и увереност. Това, което се изискваше от тях беше направено. Предстои ни доста работа, видяхме върху какво трябва да наблегнем. Успяхме да видим и прекия си конкурент Русия. Изводите които си направихме са, че момичетата то новия отбор имат потенциал и възможности да вървят по пътя на предшественичките си и да се борят за медали и купи от всяко състезание! Само да са здрави децата!"

В индивидуалното състезание за "Гран при" Невяна Владинова се класира четвърта в многобоя, а в шампионата на уредите зае четвърто място на обръч и лента, пето на топка, седмо на бухалки.

Снимка 279315

Източник: БФХГ

Главният мениджър на националния ни отбор Бранимира Маркова, която е и личен треньор на Владинова, изрази задоволство от представянето й на сегашния етап:

"След края на състезанието в Москва, което е първото голямо международно състезание по новия правилник, мога да кажа, че сме на прав път в подготовката си. Наблюденията ми са, че масово гимнастичките залагат на сложни елементи с които успяват да съберат максимална оценка. Приложеният на практика нов правилник показа, че за достигане на висока оценка се изисква изключителна техника както с тяло така и с уред. Невяна показа класа, но предвид ранния етап допусна грешки, които ще бъдат отстранени за следващите състезания. Специалистите отбелязаха голямо израстване по отношение на работа и с тяло и артистичността й. Има голям напредък и с балетната подготовка.
Новите й композиции бяха приети много добре. Остави силно впечатление с оригиналните и трудни елементи.
Това което е заложено в композициите е абсолютно достатъчно за призови класирания, възможни са леки корекции в някои елементи и стабилизиране на изпълнението." - коментира Маркова на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика.

В съпътстващия турнир "Алина къп" Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя при жените, а ансамбълът при девойките зае трето място.
При девойките индивидуално Елизабет Йовчева допусна грешки и остана извън челната десетица, но показа качества, които са залог за бъдещи успехи.

"Боряна Калейн дебютира много силно. Направи отлично впечатление на съдии и специалисти.Впечатли със своята артистичност и индивидуалност и показа, че на нея за в бъдеще все повече ще се разчита. Елизабет Йовчева показа изключителни физически качества. Въпреки грешките, които допусна, тя затвърди позициите си като претендент за квота за младежка олимпиада през 2018. Даде заявка за себе си като потенциален претендент в големи състезания.

Като цяло съм много доволна от първото състезание при всичките ни представителки! Грешките не ме притесняват, поради факта, че още сме в началото на сезона. Смятам, че сложните елементи и новите изисквания ще улегнат при момичетата с хода на състезанията. Искам само да са здрави!" - заяви Бранимира Маркова.