Чернса дупкаЧерна дупка, образувала се при взрива на свръхнова звезда в дълбините на нашата галактика, се движи към Земята. До този извод достигна международна група учени, които изследваха снимки, направени от космическия телескоп “Хъбъл” през 1995 и 2001 година.

В момента астрономическият обект се намира на разстояние около 6 000 светлинни години от нас, а скоростта му е около 400 000 километра в час, което е 4 пъти по-бързо от средната скорост на свездите.

Учените обаче успокояват, че няма непосредствена опасност за нашата планета. Черната дупка се движи по такава траектория, която ще се приближи до Земята най-малко на 1 000 светлинни години, като тази точка ще бъде достигната след 200 милиона години, предаде електронното издание NEWSru.

Уникалността на обекта се състои в това, че той потвърждава теорията за образуването на някои части на черните дупки в резултат на взрив на свръхнови звезди.

Астрономите вече откриха черни дупки с чудовищна маса, милиони пъти по-големи от нашето Слънце. Те обаче се “държат спокойно”, намират се в ядрата на галактиките и не пътуват из Космоса.

Именно поведението на новия вид черна дупка – това, че тя се движи в галактиката, и масата й – потвърждават връзката между нейното раждане и взрива на свръхновата.