Американската компания Lexika стартира услуга, в която могат да се проследяват различни изречения или ключови думи в аудио и видео файлове.

DeepGram е търсачка, която използва изкуствен интелект и дава възможност за разпознаване на реч и автоматична транскрипция на реч в текст. Подобно на функцията в YouTube за автоматични субтитри, DeepGram генерира текст от аудио, но също така и претърсва записа.

След като въведете ключова дума, търсачката ще намери всички случаи, в които думата се споменава и ще подчертае точно в коя част от аудиото/видеото се намират.

DeepGram работи с относително висока степен на точност, но компанията още работи по начини за подобряване на функционалността. Търсачката в момента е достъпна за всички след регистрирането в сайта и позволява на потребителите да качват до 40 часа аудио или видео месечно.

Инструментът ще бъде много полезен за компании, които се занимават с голямо количество на аудио и видео данни и също така може да намери различни приложения в областта на образованието. Студентите, например, биха могли да използват DeepGram да преглеждат лекциите и да намерят бързо и лесно това, което им трябва.