МКСНационалният биомедицински изследователски институт на САЩ, който се финансира от НАСА и се занимава с изследването на проблемите на жизнеността на микроорганизмите в Космоса, работи над нова методика за определяне на щамовете на организмите с извънземен произход.

Джордж Фокс, професор в Хюстънския университет отбеляза, че при разработката на новата технология не се поставя непосредствената задача да се изучат микроорганизмите, които "са мутирали до неузнаваемост" в Космоса. По-скоро тя ще се използва за събиране на данни за състава на микрофлората на орбиталните станции. Теоретически този метод може да послужи и на Земята, за диагностика и определяне на причинителите на някои заболявания или потенциалните източници на инфекциите.

Условията, при които се намират астронавтите в Космоса са идеални за развитието на инфекциозни заболявания - многократното използване на водата и въздуха, както и ограниченото жизнено пространство. Освен това, не е изключено условията на безтегловност и повишеното ниво на радиация да стимулират мутационните процеси в микроогранизмите.

"Във връзка с това, че в момента не знаем 100-процентово как условията на борда на орбиталната станция въздействат върху микроорганизмите, както и на имунната система на астронавтите, не можем и да кажем кой микроорганизъм може да стане източник на опасност", смята доктор Фокс.

Действието на разработената от НАСА методика е свързано с определяне на ДНК-последователността в състава на микроорганизма и сравнение с вече известни образци. Според някои учени обаче, тя ще бъде неефективна, ако се сблъскаме с микроорганизми, чиято организация напълно се отличава от тази на земните.