Комисията за регулиране на съобщенията прие процедура, по която абонатите на мобилни далекосъобщителни мрежи ще могат да преминават от един оператор към друг, без да променят телефонния си номер, съобщиха представители на институцията, съобщават от IDG.BG.

Съгласно разпоредбата на чл. 156 от Закона за далекосъобщенията, възможността за преносимост на номерата трябва да бъде осигурена от мобилните оператори след 01.01.2007.

Но срокът не можеше да бъде спазен, тъй като преговорите между мобилните оператори за обща процедура, по която да става преносимостта, бяха неуспешни.

След проведена среща между компаниите оператори и регулаторния орган в областта на телекомуникациите, КРС прие да предложи на операторите процедура, по която да се осъществява преносимостта на номерата.

Правилата, разписани в нея, ще подпомогнат въвеждането на тази услуга на българския далекосъобщителен пазар. Те ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Комисията.

В срок до 10 януари 2007 г. мобилните оператори трябва да внесат в регулаторния орган подписана процедура за осъществяване на преносимост.