IBMIBM подписа договор с американското правителство за създаването на нови суперкомпютри, които по производителност могат да се доближат до тази на човешкия мозък. Според условията на контракта, възлизащ на 184 милиона долара, компанията трябва да направи две машини - ASCI Purple и Blue Gene/L, чиято мощност да превъзхожда сумарната мощност на 500 от най-добрите съвременни компютри.

Първо ще бъде конструиран ASCI Purple, който ще бъде използван за моделиране на ядрени опити. По разчетите на компютърните инженери той ще може да извършва 100 трилиона операции в секунда, т. е., ще работи със скорост, съпоставима с бързината на човешкия мозък.

Blue Gene/L пък ще е 3.6 пъти по-бърз от своя събрат. Предполага се, че той ще работи за американското Министерство на енергетиката и ще изпълнява най-разнообразни функции, като предсказване на земетресения например и търсене на нефт.

Всеки от компютрите ще има памет минимум два петабайта, което е равно на обема на 1 милиард книги, предаде електронното издание NEWSru.

Суперкомпютрите ще бъдат разработени до края на 2004 година.

Специалистите от IBM обаче са категорични, че те не трябва да се наричат изкуствен интелект, тъй като няма да имат съзнание и способност да мислят.