Най-популярният български торент тракер Zamunda.net спря да работи през почивните дни. От тази сутрин е недостъпен и другият подобен торент тракер - Zamunda.se.

Според собственика на конкурентния торент тракер Arena.bg Елиян Гешев най-вероятната причина за това е технически проблем, а не хакерска атака.

"Вероятно става въпрос за технически проблем. Повече от една година не са били регистрирани хакерски атаки", предположи Елиян Гешев пред Дарик.

На противоположното мнение е експертът по информационна сигурност Борис Гончаров, който твърди, че сайтовете са жертва на масирани хакерски атаки, засегнали някои от най-популярните сайтове в света.

Гончаров обясни, че ако става въпрос за дидос тип атака или следствие от това, което се случи на 21 октомври, сайтовете ще се възстановят до един-два дни.

Появата на двата торент тракера стана преди две години. Тогава потребителите на Zamunda.net осъмнаха с два сайта, а оригиналният бе откраднат от системен администратор. Така реалните собственици решиха да създадат Zamunda.se.