Често говорим за алкохола, прекаляването с него и вредите, които си причиняваме. Но в повечето случаи проблемът е в изпитото количество. А когато консумираме спиртните напитки умерено, можем да извлече техните позитиви за здравето ни. 

По-дълъг живот

Знаем, че прекаляването с алкохола може да стане предпоставка за заболявания, които да скъсят драстично живота ни. Но умерената консумация има точно обратния ефект, твърдят три изследвания на учени от испански университети.

След 12-годишно наблюдение на доброволци е установено, че няколко чаши вино на седмица увеличават продължителността на живота с до 25% в сравнение с тези, които въобще не употребяват спиртни напитки.

Снимка 451604

Източник: iStock

По-здраво сърце

Алкохолизмът е една от основните причини за редица сърдечно-съдови заболявания. Но ако консумацията на алкохол е по-скоро рядкост, отколкото ежедневие, тя намалява риска от исхемичен удар, както и от запушвания на кръвоносните съдове.

Умерените почитатели на спиртните напитки имат и много по-малък шанс да развият коронарна болест от тези, които си позволяват редовно да прекаляват. Защитният ефект на алкохола се състои в това, че предотвратява образуването на съсиреци, чието достигане до сърцето може да бъде фатално.

Диабет

С различни изследвания е доказано, че умерената употреба на алкохол води до значително намаляване на риска от диабет тип 2, в сравнение с този при алкохолиците или пълните въздържатели.

Мъжка фертилност

Алкохолът в големи дози е убиец на плодовитостта и при мъжете, и при жените. Според миналогодишно изследване на италиански учени, мъжете, които пият по седем питиета на седмица имат по-добри оплодителни способности от тези, които консумират две-три или повече от осем.

Снимка 451601

Източник: iStock

Настинки

Алкохолът в големи количества ни дехидратира и понижава имунитета, което са предпоставки за по-често разболяване. Умереното пиене обаче може да ни предпази от настинки.

Важно уточнение е, че не бива да пушим, за да бъде този ефект налице. А най-осезаем е при консумация на вино, особено червено, защото то е богато на антиоксиданти, които не предпазват от свободните радикали, пише Insider.

Деменция

Според дългогодишни изследвания със стоици хиляди участници, които започват още от 1977г., умерената консумация на алкохол редуцира риска от развитието на Алцхаймер и деменция с около 23%.

Това се дължи на факта, че малкото количество алкохол поддържа мозъчните клетки и им помага да се справят с психическото натоварване, на което сме изложени постоянно.

СЗО, Русия и как спадът в консумацията на алкохол се отразява на продължителността на живота

Руснаците вече пият по-малко и живеят по-дълго

Нека вземем пример

Психично здраве

Според изследвания по темата, умерената консумация на алкохол ни прави по-щастливи и безгрижни, докато прекаляването може да доведе до депресия.