Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с посланика на Полша Мачей Шимански заради прекратяването на дейността на туроператора "Томас Кук" и неговите дъщерни компании, част от които е и "Некерман Полска", но са обсъдени и възможности за развитие на туризма между двете страни.

Полша е много важен пазар за входящ туризъм у нас, ще съдействаме изцяло за преодоляване на ситуацията след фалита на "Томас Кук" , както и за насърчаване на пътуванията на туристите от Полша. В момента има 92 полски туристи, които са в България през "Томас Кук", стана ясно на срещата.

Шимански коментира, че те също със съжаление са приели новината за фалита на "Томас Кук". Той посочи, че компаниите имат застраховка, освен това съществува и гаранционен фонд, така че може да се организира не само връщането на полските туристи при нужда, но и за продължаване на услугите за тях през фонда. Към момента в посолството няма обаждане за искане на съдействие от полски туристи в България, което значи, че не са срещали проблеми.

Ангелкова обсъди и възможностите нашите хотелиери да се обърнат към гаранционния фонд на Полша, както и евентуалното им конституиране като длъжници при завеждане на общ иск.

"Много е важно заради имиджа на България като дестинация за организиран туризъм да работим заедно да разрешим ситуацията по най-добрия начин. Затова нашите екипи са на място в хотелите и съдействат на тях и на туристите", коментира министърът.

Припомняме, на 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

Български туроператор извозва туристите на "Томас Кук" за своя сметка

"Не можем да оставим клиентите на улицата"

Ангелкова разговаря и с посланика на Германия у нас Кристоф Айххорн както и с делегация от германската провинция Мекленбург-Предна Померани, водена от държавния секретар за туризъм в Министерството на икономиката, труда и здравеопазването Щефан Рудолф.

Ангелкова уведоми дипломата, че екипи на Министерството на туризма са на място в Слънчев бряг и Златни пясъци и съдействат за безпроблемното прибиране на туристите по домовете им. "Всеки турист трябва да получи съдействие, надявам се гостите ни още веднъж да се уверят, че България е гостоприемна страна", коментира тя.

По думите й, Германия е изключително важен туристически пазар за България. Тя информира също, че в най-близко време предстои нейна визита във Федералната република. Ще бъдат проведени разговори с германските власти и с представителите на други големи туроператори, които водят немски туристи в България.

Айххорн коментира, че "България е в топ дестинациите за германските туристи и те искат да са тук отново". Посланикът увери, че застрахователят "Цюрих иншурънс" е заявил, че разходите на туристите ще бъдат покрити изцяло.

В консулството има създадена гореща линия за германските туристи, има единични обаждания. Няма паника и се работи професионално, допълва той. Германското правителство е взело решение да подкрепи германския авиопревозвач "Кондор".

Ангелкова поиска съдействие от немска страна за стъпките, които трябва да се предприемат за защита интересите на българския туристически бранш според изискванията на германското законодателство.

Тревожат се за фалити на родни хотели след "Томас Кук"

Тревожат се за фалити на родни хотели след "Томас Кук"

Ангелкова: Ключово е да се спаси сезон 2020