Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи услуга с много добро качество, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролните органи за подготовката на предстоящия летен сезон във Варна.

"Подготвяме редица инициативи заедно с представителите на местната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от миналия сезон", допълва тя.

С туризма са свързани много институции, организации и структури от различни ресори, контролни органи и местната власт, допълни Ангелкова и благодари на колегите си от правителството и на премиера Борисов за подкрепата за туризма и за издигането му като приоритет.

Ангелкова готова да се бори за всеки един турист и през 2019 г.

Ангелкова готова да се бори за всеки един турист и през 2019 г.

Тя се похвали с 8,4 млрд. лева приходи от туризъм през 2018 г.

Тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива - "Денят за Вас", както по Северното, така и по Южното Черноморие. Идеята е в един ден през периода от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Така ще се привлекат повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района.

Ангелкова обяснява, че е създадена организация, свързана с проверките по управление на морските плажове, така и с местата за настаняване и хранене от страна на КЗП, за да се гарантира качествен продукт и безпроблемно пребиваване на туристите.

"Имаме съдействието на МВР и всички контролни органи, за да бъде осигурено спокойно летуване. На територията на област Варна неохраняемите плажове са 23, като областната управа и общините осигуряват водното спасяване, медицинското обслужване и почистването", пояснява министърът.

Проверките стартират от 1 юни с началото на активния сезон. Минимум по 3 са проверките на плаж - в началото на сезона, по средата и в края му, а по сигнал са непрекъснати. Министърът гарантира, че най-посещаваните неохраняеми плажове ще бъдат подсигурени.

Тя прогнозира известни спадове на германския пазар и обяснява, че са предприети редица мерки и следи заедно с бранша какво се случва, така че да се компенсира от други пазари. Спадът от пазар Русия към момента е намалял доста спрямо прогнозите от началото на годината.

Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети през организирания туризъм.

"Не говоря за субсидиране, а за търсене на механизми, каквито предлагат Гърция, Испания, Кипър и Хърватска. Надявам се до месец докладът на международния консултант, с който работим, да бъде готов и да го предложим за обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнително полети за летища Варна и Бургас и така да разширим крилата на сезона", допълва Ангелкова

73% от българите недоволни от туристическата реклама на страната ни

73% от българите недоволни от туристическата реклама на страната ни

Искат в държавния бюджет да се предвиждат средства за реклама на България в чужбина

По думите й, има отчетливи ръстове към момента на пазар Украйна 50%, Великобритания 19%, Израел 16%, Чехия и Полша - по 10%, Франция - 12% и се надява това да компенсира спада от Германия и Русия.

Министърът на туризма анонсира подготвения за 31 май Международен инвестиционен форум в Слънчев бряг с участието на световни хотелски вериги и специализирани фондове. "Надявам се да насочим тяхното внимание към Черноморието и страната ни. Бихме искали да създадем възможности за изграждане на конгресни центрове в националните курорти или край тях, за да се ползва целогодишно добрата им материална база", обяснява тя.

Ангелкова обръща специално внимание на присъствието на представителите на Китай както от страна на тяхното Министерство на туризма, така и на различни провинции. Ще присъства един от най-големите китайски фондове - Silk road fund, и представители на UnionPay.

"В началото на годината министерството подписа споразумение с най-голямата китайска туроператорска компания за съвместно публично-частно партньорство за създаване на изнесени туристически информационни центрове в различни китайски градове. Важно е да продължим съвместната работа с Гърция и Сърбия за общите туристически продукти за привличане на туристи от азиатската страна", посочва министърът.

Ангелкова забила последния пирон в ковчега на българския туризъм

Ангелкова забила последния пирон в ковчега на българския туризъм

Целта на министерството била да прогони българските туристи от родното Черноморие