Часове след като министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че променят мерките от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заявиха, че очакват и заведенията да отворят и то веднага.

Припомняме, три дни след като обявиха третия локдаун от правителството решиха, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Но магазините, които имат площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат дейността си, като обособят и ограничат площта си до 300 квадратни метра чрез преградни стени, ленти, щандове и др.

След като за пореден път промениха мерките двете браншови организации на заведенията поискаха да могат да работят при спазване на мерките. Те нарекоха трите Д - Демагогия, Дискриминация и Диктатура.

Ще дебнат софиянците дали носят маски по магазините

Ще дебнат софиянците дали носят маски по магазините

Затягат мерките в столицата

От БХРА се надяват да бъдат отворени заведенията към хотелите и другите ресторанти и кафенета с площ под 300 квадратни метра, а по-големите да работят при условията, при които е разрешено да имат клиенти големите магазини и търговски обекти в моловете.

Абсолютно недопустимо е икономическият министър Лъчезар Борисов и здравният министър Костадин Ангелов да се подиграват на цели сектори от българската икономика и да лобират за конкретни частни интереси, пишат от асоциацията.

Разединение сред хотелиери и ресторантьори

Разединение сред хотелиери и ресторантьори

От БХРА не одобряват разединението, проповядвано от 2 браншови организации

Те са категорични, че заведенията в хотелите, при ограниченията и работата единствено с клиенти на местата за настаняване, не бяха допуснати огнища на COVID-19. "Не виждаме нито един сериозен здравен или икономически довод те да останат затворени, превръщайки хотелите в луксозни общежития, а да работят големи търговски обекти, които не предлагат стоки от първа необходимост", се казва в становището им.

Те определят, че хотелиерите са от губещата страна, въпреки инвестициите и мерките, които предприеха за ограничаване на пандемията.

Досега местата за настаняване не са компенсирани за частичните затваряния, включително и сега, които не позволяват да приемат гости според предвидените условия в Закона за туризма. В същото време хотелите не са официално затворени с държавен акт, изтъкват от бранша. Според тях това се прави, за да не се изплащат компенсации на тези бизнеси, които през последните десетилетия неизменно допринасят за между 10 и 15 на сто от националния бюджет всяка година."

31.6% от хотелите са ползвали държавна помощ през февруари

31.6% от хотелите са ползвали държавна помощ през февруари

23.6% от тях посочват, че няма да могат да се справят сами

"Не виждаме причина да бъдат затворени и спа центрове и басейни, а да работят магазини за техника или мебели. Ако не лобирате за частни корпоративни интереси, апелираме към министър Ангелов и министър Борисов да предвидят мерки, подобни на тези за големите търговски обекти, и за останалите затворени бизнеси", пишат от БХРА.

Те приемат ограниченията за работа при площ до 300 квадрата за своите гости. Членовете на БХРА са готови да направят нужните преустройства в заведенията си, както и да въведат лимит за броя на гостите по едно и също време в спа центровете и басейните.

Не приемат да се оправдава геноцида срещу туристическия и развлекателен сектор със здравни доводи, при условие, че същите явно не са валидни за "любими" на властта бизнеси. 

Заведенията четат ДДД: Демагогия, Дискриминация и Диктатура!

Заведенията четат ДДД: Демагогия, Дискриминация и Диктатура!

Правите ни на тотални балъци! – за решението за площта на магазините

Четири часа след като министър Лъчезар Борисов обяви, че се променят мерките със заповед на премиера Бойко Борисов се върнаха старите ограничения.