"Не ни се подигравайте!!! Стига дискриминация и двойни аршини!!! Вие доказвате, че вашите три Д са: Демагогия, Дискриминация и Диктатура!". Това гласи гневно писмо, изпратено от Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ).

Писмото е изпратено малко след като здравните власти позволиха на веригите за нехранителни стоки да отворят магазините си, ако ограничат обектите си до 300 кв/м от Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ).

Нови мерки: Нехранителните магазини до 300 кв. м - със стени и ленти

Нови мерки: Нехранителните магазини до 300 кв. м - със стени и ленти

Магазините в търговските центрове, до които има директен достъп, могат да продължат дейността си

Те разтълкуваха решението така: "Намалявате площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно... Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си", се казва в гневният им отговор на правителственото решение. 

Разединение сред хотелиери и ресторантьори

Разединение сред хотелиери и ресторантьори

От БХРА не одобряват разединението, проповядвано от 2 браншови организации

Според тях това не може да бъде оправдано с медицинска логика. "Зад това решение прозират големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес", пишат от двете ресторантьорски организации.

Доц. Ангел Кунчев: Затварянето за 10 дни може да е недостатъчно

Доц. Ангел Кунчев: Затварянето за 10 дни може да е недостатъчно

Няма какво друго да направим, заяви главният държавен здравен инспектор

Като цитират здравния министър, че третата вълна не прилича по нищо на втората, те пишат, че третата вълна от коронавируса не прилича на първата. При първата беше затворена цялата държава при 25 случая на ден. Сега при над 4000 случая дневно отново не работят само заведенията, фитнесите и моловете. Според ресторантьорите, пандемията се управлява с популистки, половинчати и предизборни решения.

Мнението на двете браншови организации е: "Всичко или нищо" - или затваряте всичко, или отваряте всичко! А ако не отваряте - плащате навреме адекватни компенсации", се казва в гневното писмо.

Ресторантьорите са категорични, че при затваряне само на 2-3 определени сектора няма никаква медицинска логика, а само чужди икономически и политически причини.

И БХРА иска да се отворят заведенията и то веднага

И БХРА иска да се отворят заведенията и то веднага

Хотелите и СПА-центровете могат да изпълняват мерките

Исканията на организациите, които представляват заведенията са щом няма магазините работят с преграждане на помещенията до 300 кв/м, незабавно да отворят и всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси с помещения до 300 кв/м.

Останалия бизнес, чиято търговска площ е над 300 кв/м да работи по условията на големите магазини и да прегражда 300 кв/м от площта си. Да бъде позволено да се работи и в откритите търговски площи! По този начин могат да се правят партита на открито, пишат от двете организации на заведенията в страната. 

Д-р Симидчиев: Не можем да очакваме за 10 дни да се промени смъртността

Д-р Симидчиев: Не можем да очакваме за 10 дни да се промени смъртността

Трябва над 99% от хората да спазват мерките