През следващите дни и седмици ще стане ясно при какви условия ще се осъществява пътуването на европейците. Това съобщи пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

Припомняме, па-рано днес ЕК препоръча да се премахнат ограниченията за пътуване в рамките на ЕС.

Според Желязков основните акценти в позицията на Комисията са пропорционалност, координация и смекчаване на режима с всички противоепидемични и предпазни средства. Условно координацията ще се осъществява на три нива - между съседни държави, между държави членки и между държави от ЕС и трети страни.

Той обясни, че тепърва България и Гърция ще уточняват при какви условия ще се пътува между двете страни.

ЕС с опит да спаси летния сезон

ЕС с опит да спаси летния сезон

Указанията на ЕК имат за цел да осигурят на хората възможност за почивка и свеж въздух

Мнозина у нас видяха в предложението на Министерството на туризма след почивка в Гърция да се прилага задължителна 14-дневна карантина, вид задължаване на българите да почиват на родното Черноморие.

Според транспортния министър обаче това е твърде конспиративно. Ако конспирацията е в полза на българското, аз няма да се бунтувам срещу нея, подчерта обаче той.

По негови думи е важно да се спазва принципът на симетричност - мерките да са координирани, а не да се прилагат едностранно.

Желязков посочи, че в момента текат разговори със социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев за грантова схема в сектор обществен превоз на пътници. Става въпрос за маршрутите до труднодостъпните, слабонаселени и планински райони. Очаква се, че мярката ще обхване между 25 и 30 000 лица, заети в този сектор.

Гърция се колебае за чуждестранния туризъм

Гърция се колебае за чуждестранния туризъм

Страната още не била във фаза за обсъждане дали да го открива

Желязков поясни, че става дума за схема, която да подпомогне заетостта паралелно с мярката 60/40 в размер около 40% от минималната работна заплата, включително и осигуровките за тази сума. Мярката ще се ползва няколко месеца и ще бъде достъпна за всички, които са заети в бранша.

Министърът съобщи и че утре изтича срокът за обжалване за избор на 10 нови локомотива за БДЖ и се очаква на 21 май да бъде подписан договор. Избран изпълнител е "Сименс". Договорът предвижда следващата година поетапно да пристигнат всички локомотиви, което ще обезпечи до голяма степен превозите на средни и дълги разстояния.

По думи на Желязков паралелно тече и доставка на 16 мотриси, която се обжалва от един от потенциалните участници, които обаче са били отхвърлени - първата на ниво ВАС, а втората - от КЗК.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят