20.75% от румънците са гласували до момента на първия тур на президентските избори, съобщават от Централната избирателна комисия на страната данните към 13,00 часа местно време, предаде Europe Elects.

За сравнение през 2014 г. към този час са гласували 20.78 на сто, а през 2009 г. - 20.96%.

Към 10,00 часа до избирателните урни отидоха 7.15% от румънците (6.55% през 2014 г. и 6.17% през 2009 г.).

Започнаха изборите за президент на Румъния

Започнаха изборите за президент на Румъния

Настоящият държавен глава Клаус Йоханис ще получи най-голяма подкрепа

14 кандидати участват на изборите за държавен глава. Първите резултати ще бъдат обявени след приключване на гласуването в 21,00 часа.

Настоящият държавен глава и фаворит за преизбиране Клаус Йоханис заяви, че е гласувал за "нормална Румъния".

"Днес е изключително важно за Румъния, както и за мен. Гласувах за нормална Румъния. Пожелавам на Румъния отлично бъдеще и се надявам да получа потвърждение днес, че много румънци искат същото", каза той и добави, че днес румънците решават бъдещето на страната през следващите години. Йоханис призова румънците да упражнят правото си на глас.

Изчезна кандидат за президент на Румъния, ден по-късно открит в манастир

Изчезна кандидат за президент на Румъния, ден по-късно открит в манастир

Президентските избори ще се проведат през уикенда

18,2 милиона души имат право на глас на първия тур днес.

Последните социологически проучвания показват, че настоящият държавен глава Клаус Йоханис ще получи най-голяма подкрепа на първия тур. Очаква се 60-годишният президент да получи около 40%. Зад него се нареждат лявоцентристкият кандидат Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на Румъния, независимият кандидат Мирча Дякону, който е бивш актьор и директор на театър, и лидерът на дясноцентристката партия Съюз за спасение на Румъния Дан Барна.

Ако никой от кандидатите не спечели повече от 50% подкрепа днес, вторият тур ще се проведе на 24 ноември.

Румъния номинира двама кандидати за еврокомисар

Румъния номинира двама кандидати за еврокомисар

След консултации с президента на Румъния ние решихме да номинираме двама кандидати - евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Валян

Виорика Дънчила коментира, че е гласувала за "една Румъния на благополучието и гарантираните права". Според нея румънците не трябва да живеят в страх или да нямат какво да сложат на масата, да нямат пари да си купят лекарства или да си платят сметките.

Виорика Дънчила

Източник: ЕПА

Виорика Дънчила

"Гласувах против орязването на пенсиите и заплатите, гласувах против строгите мерки за икономии, гласувах за обединена Румъния", обяви бившият премиер.

Румънската диаспора има възможност да гласува три дни. От петък до днес на обяд са гласували над 336 00 румънци.