Започнаха изборите за президент в Румъния след предизборна кампания, обхваната от политическа криза. Само преди няколко дни страната беше поета от правителство на малцинството, информират АП и Евронюз.

18,2 милиона души имат право на глас на първия тур днес. Те ще изберат един от 14-те кандидати за петгодишен президентски мандат.

Изчезна кандидат за президент на Румъния, ден по-късно открит в манастир

Изчезна кандидат за президент на Румъния, ден по-късно открит в манастир

Президентските избори ще се проведат през уикенда

Последните социологически проучвания показват, че настоящият държавен глава Клаус Йоханис ще получи най-голяма подкрепа на първия тур днес. Очаква се 60-годишният президент да получи около 40%. Зад него се нареждат лявоцентристкият кандидат Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на Румъния, независимият кандидат Мирча Дякону, който е бивш актьор и директор на театър, и лидерът на дясноцентристката партия Съюз за спасение на Румъния Дан Барна.

Ако никой от кандидатите не спечели повече от 50% подкрепа днес, вторият тур ще се проведе на 24 ноември.

Румъния номинира двама кандидати за еврокомисар

Румъния номинира двама кандидати за еврокомисар

След консултации с президента на Румъния ние решихме да номинираме двама кандидати - евродепутатите Зигфрид Мурешан и Адина Валян

Според конституцията президентът на Румъния номинира премиера след консултации с политическите партии. Президентът също може да налага вето на закони, приети от парламента, или да ги връща за преразглеждане, както и да ги оспорва в Конституционния съд.

Изборният ден ще приключи в 21,00 часа. Румънската диаспора има възможност да гласува три дни. От петък са гласували десетки хиляди румънци.

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Сваленият от власт бивш премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви, че е предложила нова номинация за европейски комисар