Центристкото правителството на премиера на Румъния Людовик Орбан спечели вот на доверие, съобщава "Ройтерс".

Благоприятният резултат ще позволи на страната да номинира еврокомисар.

Румънският президент номинира Людовик Орбан за премиер

Румънският президент номинира Людовик Орбан за премиер

Новото правителство се нуждае от най-малко от 233 гласа в 465-местния парламент, за да бъде потвърдено

Новото правителство получи подкрепата на 240 депутати, обяви законодател пред журналисти. Кабинетът на Орбан, който заменя сваленото правителство на премиера Виорика Дънчила, се нуждаеше от подкрепата на най-малко 233 депутати.

Новият състав на Европейската комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но политически проблеми в Букурещ попречиха на балканската държава да излезе с кандидат с шансове да бъде одобрен от Европейския парламент. Очаква се Комисията да започне работа от началото на декември.

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Сваленият от власт бивш премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви, че е предложила нова номинация за европейски комисар

Лидерът на Националната либерална партия (PNL) Людовик Орбан е 16-ият премиер на Румъния от падането на комунизма и 68-ият в 160-годишната история на страната, отбелязват местни медии.

Правителството на социалдемократите, водено от Дънчила, падна при вот на недоверие на 10 октомври. Дънчила беше премиер на страната от края на 2018 г.

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Урусла фон дер Лайен също засили натиска върху Румъния да излезе с нова кандидатура за еврокомисар

Министрите от кабинета на Орбан ще положат клетва в президентството тази вечер, а утре ще проведат първото заседание на новото правителство, в което влизат 15 министри и вицепремиер.

Приоритетите на правителството на Орбан включват актуализиране на бюджета за тази година, за да се осигури изплащането на пенсиите и заплатите на държавните служители до края на годината, подготвяне на Румъния за зимата по отношение на енергийния пазар, изпращане на еврокомисар и подготвяне на бюджета за 2020 г. Също ще работи за разрешаването на някои спешни проблеми в съдебната власт.