Огромен разлив на петрол, причинен от изтичане от електроцентрала в една от сирийските рафинерии за петрол, се разпространява по крайбрежието на средиземноморската страна, съобщи сирийската държавна информационна агенция, цитирана от АП. 

SANA заяви, че разливът е достигнал крайбрежния град Джаблех, на около 20 километра северно от рафинерията в град Баниас, добавяйки, че отделът по околна среда на Сирия и общината в крайбрежната провинция Латакия са поставили всички заинтересовани департаменти в готовност. В него се казва, че работят по почистване на брега по скалистите райони.

Ден по-рано правителството на Сирия съобщи, че екипите за поддръжка на станция Баниас са овладели изтичане на гориво от един от резервоарите.

Сателитни снимки в сряда показват разлив на петрол с дължина 19 километра. Изображение от понеделник не показва никакви признаци за разлив, което предполага, че каквото и да е станало, за да причини разлива, се е случило по-късно.

Ръководителят на Синдиката на работниците по електроенергия в Тартус, Дауд Даруиш, обвинява за случилото се пукнатини в един от резервоарите за гориво в станцията. Той посочи, че резервоарът е бил напълнен с 15 000 тона гориво.

Сирийските петролни ресурси са предимно извън контролираните от правителството зони, но двете рафинерии са под правителствен контрол и работят. Дамаск да разчита на Иран за гориво, но санкциите на Министерството на финансите на САЩ възпрепятстват мрежата за доставки, която обхваща Сирия, Иран и Русия.

Има поредица от мистериозни атаки на кораби във водите на Близкия изток, включително край бреговете на Сирия, повече от година. Те дойдоха на фона на нарастващото напрежение в региона между Иран, Израел и САЩ.

През май външният министър на Сирия обвини Израел за мистериозни атаки, насочени срещу петролни танкери, насочени към Сирия, като заяви, че нарушават международното право и няма да останат безнаказани.

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Грабежът можел да бъде спрян само с освобождение на тези територии