Албания предложи на НАТО военноморска база за да подчертае стойността на малката страна в алианса "в тези трудни времена", съобщи кабинетът на премиера в четвъртък, съобщава АП.

Премиерът Еди Рама каза, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде "добавена стойност" за алианса и те са подготвили проект за нейното обновяване.

"В тези опасни времена вярвам, че генерал може да помисли да има военноморска база на НАТО в Албания", каза Рама в реч в сряда.

Албания, която стана член на НАТО през 2009 г., се присъедини към Съединените щати и Европейския съюз в осъждането на руската война в Украйна.

Базата Пашалиман, разположена под залива Вльора, е построена през 50-те години на миналия век, когато Съветският съюз я използва за 12 подводници, което бе единствената военноморска база, която имаха в Средиземно море. След разпадането на връзките между Тирана и Москва през 1961 г. Пашалиман остава като военноморска база, приютяваща четири останали подводници и други малки военни кораби.

Базата бе разграбена, включително материали от подводниците, през 1997 година в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в неуспешни инвестиционни пирамидални схеми. Три от подводниците бяха продадени за скрап, докато четвъртата остава, като правителството обмисля дали да я превърне в музей.

Пашалиман е реновирана от Турция и оттогава се използва като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо море.

НАТО също започна работа за модернизиране на албанската авиобаза Кучове от комунистическата ера, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще позволи да се използва за операции на алианса.

НАТО модернизира стара албанска авиобаза за операции на алианса

НАТО модернизира стара албанска авиобаза за операции на алианса

НАТО ще използва съоръжението като тактическа база в региона