Американски войник, заловен по време на опит за сваляне на президента на Венецуела, съобщи, че неговата група е планирала да превземе президентския дворец на Николас Мадуро, пише "Гардиън".

41-годишният Айран Бери е един от двамата американски наемници, задържани от венецуелските сили за сигурност тази седмица при неуспешен опит за сваляне на Мадуро.

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Ще проучим. Ние тъкмо научихме

В редактирано видео, излъчено по венецуелската държавна телевизия, Бери признава, че една от ключовите задачи на групата е била да поеме контрол над строго охранявания дворец "Мирафлорес" в столицата Каракас. Запитан как са планирали да изведат Мадуро от сградата от XIX век, ветеранът от войната в Ирак отговори, че не знае точно как, но не е било толкова важно.

Бери каза още, че групата е планирала да "подсигури пистата" във военновъздушната база "Карлота" в сърцето на столицата, за да изведат Мадуро от латиноамериканската страна. Базата се намира на около 10 километра от двореца и беше сцена на неуспешен опит за преврат срещу Мадуро на 30 април 2019 г.

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Били част от въоръжена група, която целяла той да бъде свален от власт

На въпрос къде е трябвало да бъде отведен президентът на Венецуела, бившият американски войник от специалните части отговори: "Предполагам в САЩ".

По-рано тази седмица беше излъчено подобно видео със самопризнанията на другия задържан американец, Люк Денман. Денман заяви, че са планирали свалянето на Мадуро от власт.

Денман, който е от Остин, Тексас, беше задържан с 41-годишния американец Айран Бери и други 11. Други 8 "наемници-терористи" са убити.

Мадуро обяви, че Доналд Тръмп стои зад всичко това.

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"
Обновена

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"

Нахлули с моторни лодки от съседна Колумбия

Опозиционният венецуелски политик Хуан Гуайдо уверява, че няма нищо общо с това. Мадуро съобщи, че венецуелската съдебна система ще реши дали Гуайдо да бъде задържан.

Мадуро управлява Венецуела от 2013 г. За 7 г. повече от 4,5 милиона души са напуснали страната заради недостиг на храна, насилие и политическа нестабилност.