Посланикът на Турция в Русия Умит Ярдим заяви, че НАТО няма право да диктува на  Анкара с кого трябва да поддържа външнополитически отношения, цитиран от РИА „Новости”.  

Единственото нещо, което искам да кажа, е, че нашите контакти с другите страни, които не са членки на НАТО, не са нещо изключително. НАТО не може да ограничи контактите ни с други държави, това не означава, че НАТО има право да диктува условията си и да ни казва с кого трябва да се срещаме и с кого не трябва, защото Турция е независима във външната си политика, подчерта той.

По думите му Анкара смята, че настоящето сирийско ръководство може да вземе участие в мирните преговори.

Междувременно турски високопоставен представител заяви, цитиран от Ройтерс, че двама турски военни аташета в Гърция са изчезнали, след като са призовани от Анкара да се приберат като част от разследването на опита за преврат.

Знаем, че двама турски военни аташета в Гърция се опитаха да отидат в чужбина. Полученото от нас разузнаване показва, че те може би са отишли в Италия (...) ако това се потвърди, ние ще известим италианските власти, каза източникът.

Членството на Турция в НАТО не е под въпрос, уверяват от алианса

Членството на Турция в НАТО не е под въпрос, уверяват от алианса

Принадлежността на Турция към НАТО не е под

Той добави, че военното аташе на Турция в Босна също е изчезнало, но посолството там отрече информацията, пояснявайки, че аташето не е привикано.

Общо 160 военнослужещи, включително деветима генерали, се издирват.

Друг източник, който потвърди изчезването на аташетата в Гърция, изтъкна, че външното министерство е изпратило инструкции на турските дипломатически мисии по света къде заподозрени гюленисти се смята, че действат, нареждайки им да се върнат в Анкара като част от разследването.

Първи турски офицер след преврата поиска убежище в САЩ

Първи турски офицер след преврата поиска убежище в САЩ

Случаят може допълнително да обтегне отношенията

По-рано тази седмица американски представители съобщиха, че турски офицер в база на НАТО е потърсил убежище в САЩ, след като е бил извикан от турското правителство.