Антъни Блинкън, номиниран от Джо Байдън за държавен секретар на САЩ, ще заяви по време на изслушване в Конгреса днес, че Вашингтон може да "надмине" Китай с демократични ценности, информира АФП.

На изслушването Блинкен ще говори за "свят с възход на национализма, отстъпление на демокрацията и растящо съперничество с Китай, Русия и други авторитарни държави".

Байдън обмисля гражданство за 11 млн. души, живеещи в САЩ без правен статут

Байдън обмисля гражданство за 11 млн. души, живеещи в САЩ без правен статут

Байдън е на път да изпълни голямо предизборно обещание към имигрантските общности

"Можем да надминем Китай и да напомним на света, управлението на народа, от народа, може да отговори на хората", ще каже Блинкън пред Комисията по външни отношения към Сената, преразказвайки историческа реч на Ейбрахам Линкълн за демокрацията две седмици след щурма на Капитолия.

Блинкън ще подчертае, че САЩ ще се опитат да останат световна сила, но ще подновят сътрудничеството в борба с предизвикателства като коронавируса и климатичните промени.

САЩ надхвърлиха 400 000 жертви на коронавируса

САЩ надхвърлиха 400 000 жертви на коронавируса

Тази черна статистика е изглеждала немислима в началото на пандемията

По думите му Америка и най-доброто й все още имат по-големи възможности от всяка друга държава на планетата да мобилизират останалите за по-голямо добро.

Блинкън се очаква да спечели подкрепата на Сената, въпреки че републиканците се заканиха да го притиснат здраво за консултантската му работа през последните четири години след оттеглянето на администрацията на Барак Обама.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Повечето европейци: Китай ще изпревари "разбита" Америка до 10 г.

Европейците искат да запазят неутралитет при конфликт между САЩ и Русия

Според него нито една държава не може да се справи сама с големите предизвикателства, включително и толкова силна държава като САЩ.

Можем да съживим нашите основни съюзи. Заедно ние сме в далеч по-добра позиция да се противопоставяме на заплахите на Русия, Иран и КНДР, да защитим демокрацията и правата на човека, ще каже още той.

Байдън обеща да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, да спре излизането на страната от Световната здравна организация и да прекрати имигрантската политика, която разделя децата от родителите им.