Евгений Пригожин има много роли: осъден престъпник и продавач на хот-дог, собственик на луксозен ресторант в Санкт Петербург и притежател на изгодни държавни договори за кетъринг, основател на наемна военна сила, участваща в различни руски конфликти, пише "Асошиейтед прес".

През годините Пригожин се опитва да не привлича внимание, но през последните месеци 61-годишният предприемач, свързан с руския президент Владимир Путин, става все по-публичен с дейността си, особено във връзка с 8-месечната война на Москва в Украйна.

Тази седмица той привлече отново вниманието, като призна участието си - което преди беше отречено - в събитията, които привлякоха вниманието на американски служители: намеса в американските избори.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…

"Готвачът на Путин"

Пригожин и Путин са родени в Ленинград, сега известен като Санкт Петербург. През последните години на Съветския съюз Пригожин е излежал в затвора - 10 години по собствено признание - въпреки че не казва за какво.

След това той притежава будка за хотдог, а след това и луксозни ресторанти, които привлякоха интереса на Путин. В първия си мандат руският лидер заведе тогавашния френски президент Жак Ширак на вечеря в един от тях.

"Владимир Путин видя как изградих бизнес от павилион, той видя, че нямам нищо против да обслужвам уважаемите гости, защото те бяха мои гости", спомня си Пригожин в интервю, публикувано през 2011 г.

След това той притежаваше щанд за хотдог, а след това и луксозни ресторанти, които привлякоха интерес от Путин. В първия си мандат руският лидер заведе тогавашния френски президент Жак Ширак на вечеря в един от тях.

"Владимир Путин видя как изградих бизнес от павилион, той видя, че нямам нищо против да обслужвам уважаемите гости, защото те бяха мои гости", спомня си Пригожин в интервю, публикувано през 2011 г.

Неговият бизнес се разширява значително до кетъринг и осигуряване на училищни обеди. През 2010 г. Путин помогна за откриването на фабриката на Пригожин, която беше построена с щедри заеми от държавна банка. Само в Москва неговата компания "Конкорд" спечели милиони долари в договори за осигуряване на храна в държавните училища. Той също така организира кетъринг за събития в Кремъл в продължение на няколко години - което му спечелва прозвището "Готвачът на Путин" - и е предоставял кетъринг и комунални услуги на руската армия.

През 2017 г. опозиционерът и борец срещу корупцията Алексей Навални обвини компаниите на Пригожин в нарушаване на антитръстовите закони, наддавайки за около 387 милиона долара в договори на Министерството на отбраната.

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Той категорично отричаше такава връзка досега

Военна връзка

В продължение на години медийни доклади и западни служители свързваха Пригожин с руски частен военен изпълнител "Вагнер", наемна сила, за която се твърди, че е участвала в конфликти в Либия и Сирия, както и в невидими военни операции в поне половин дузина африкански страни. Групата също е изиграла важна роля в боевете в Украйна.

Пригожин винаги е отричал да има нещо общо с Вагнер. Но през септември той призна, че е основател на "Вагнер" в изявление в социалните медии, публикувано от пресслужбата на неговите компании. Той каза, че когато избухнаха боевете в Източна Украйна между подкрепяните от Русия сепаратисти и силите на Киев през 2014 г., той се опитва да "събере група (от бойци), която да отиде (там) и да защитава руснаците".

Той също така призна, че Вагнер "защитаваше сирийския народ, други народи на арабските страни, африканци в неравностойно положение и латиноамериканци".

Наскоро се появи видео на мъж, приличащ на Пригожин, който посещава руски затворнически колонии, за да набира затворници да се бият в Украйна. Попитан за тези посещения, той не потвърди или отрече директно, а само каза чрез пресслужбата си, че някога е бил в затвора и затова е бил в редица затвори.

Пригожин също така говори за изграждането на "линия на Вагнер" — система от окопи и противотанкова защита — в Луганск, една от четирите украински провинции, незаконно анексирани от Москва през септември и създаването на центрове за обучение на отбранителни милиции в Русия Белгородска и Курска области, които граничат с Украйна

"Вагнер" също откри бизнес център в Санкт Петербург а апломб и Пригожин се похвали, че това ще се превърне в платформа за увеличаване на "отбранителните способности" на Русия, като обеща да се разшири и на други места, ако успее.

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

Агенцията за интернет изследвания в Санкт Петербург

Намеса в изборите

През 2018 г. Пригожин и дузина други руски граждани и три руски компании бяха обвинени в САЩ в провеждането на тайна кампания в социалните медии, целяща разпалване на разногласия и разделяне на американското обществено мнение преди президентските избори през 2016 г., спечелени от републиканеца Доналд Тръмп. Те бяха обвинени като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълер за руска намеса в изборите. По-късно Пригожин беше санкциониран от Министерството на финансите на САЩ.

След повдигането на обвинението агенция "РИА Новости" го цитира да казва, в явно саркастична забележка: "Американците са много впечатлителни хора; те виждат това, което искат да видят. Отнасям се с голямо уважение към тях. Изобщо не се сърдя, че съм в този списък. Ако искат да видят дявола, нека го видят."

През 2020 г. Министерството на правосъдието реши да отхвърли обвиненията срещу две от фирмите, Concord Management and Consulting LLC и Concord Catering, заявявайки, че са приключили процес срещу корпоративен ответник без присъствие в САЩ и без изгледи за смислено наказание, дори ако бъде осъден вероятно ще разкрият чувствителни инструменти и техники на правоприлагането.

През юли Държавният департамент предложи награда до 10 милиона долара за информация за руска намеса в изборите в САЩ, включително за Пригожин и Агенцията за интернет изследвания, фермата за тролове в Санкт Петербург, за която неговите компании бяха обвинени, че финансират.

Пригожин отричаше да е замесен в каквото и да било от това - до понеделник, навечерието на междинните избори в САЩ. Пресслужбата на една от неговите компании публикува в социалните мрежи негов отговор на въпрос на руска медия относно твърденията за подобна намеса.

"Господа, ние сме се намесвали, пречим и ще се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургично и по нашенски начин, както знаем", се казва в отговора. "По време на нашите прецизни операции ще премахнем и двата бъбрека, и черния дроб наведнъж."

Някои руски държавно финансирани медии определиха думите му като ирония.

В отговор Белият дом го нарече "известен лош актьор, който е бил санкциониран от Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз", а говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че "смелото признание на Пригожин, ако не друго, изглежда просто проява на безнаказаността, на която се радват мошениците и приближените при президента Путин и Кремъл".

Пригожин реагира на забележките на Прайс на английски, като каза, наред с други неща, че САЩ се "месят грубо" в изборите по света от десетилетия.

"Готвачът на Путин" съди САЩ за 50 млрд. долара

"Готвачът на Путин" съди САЩ за 50 млрд. долара

Компанията му била незаконно обвинена за намеса в американските избори

Сарказъм или тикане и реклама на личността му? 

Независимо дали е саркастична или не, забележката привлече голямо внимание на Запад. Това също така подхрани спекулациите, че той търси по-голяма роля на политическата сцена в Русия.

Пригожин каза чрез своята пресслужба, че не планира да "формализира политическия си статус по никакъв начин. ... И ако ми предложат това, мисля, че ще откажа."

Той се присъедини към чеченския президент Рамзан Кадиров, в публичните критики на московското военно ръководство за воденето на войната.

Някои медийни доклади предполагат, че влиянието на Пригожин върху Путин нараства и той търси виден политически пост. Но анализатори предупредиха да не се надценява политическото му значение.

"Той не е една от близките фигури на Путин или довереник", каза Марк Галеоти от "Юнивърсити колидж" в Лондон, който е специалист по въпросите на руската сигурност.

"Пригожин прави това, което Кремъл иска и се справя много добре за себе си в процеса. Но това е работата - той е по-скоро част от персонала, отколкото част от семейството", каза Галеоти.

Анализаторите казват, че влиянието на Пригожин е нараснало, но остава доста ограничено.

Татяна Становая, основател на независимия мозъчен тръст R.Politik, в скорошен пост в Telegram нарече Пригожин "влиятелен по свой начин".

Въпреки че Пригожин отрича това, Становая каза, че се среща редовно с Путин, особено напоследък. Тя добави, че той има тесни връзки с определени служби за сигурност и "с някои от функциите си той дори може да претендира за ролята на частна специална служба на Путин", пише Становая.

Тя обаче отбеляза, че неговото влияние "наистина е силно преувеличено на Запад" и е ограничено до "тясна и особена" ниша.

Bloomberg: Руският елит е уплашен от нарастващото влияние на Пригожин и силовиците

Bloomberg: Руският елит е уплашен от нарастващото влияние на Пригожин и силовиците

Кремъл или не иска, или не може да ги защити