Шест граждани на Сирия са арестувани в Германия с подозрения за членство в терористичната група ДАЕШ и за планиране на атака в Германия, съобщава ДПА.

Мъжете на възраст между 20 и 28 години са арестувани с мащабна операция от 500 полицаи в осем апартамента в германските градове Касел, Хановер, Есен и Лайпциг, съобщава прокуратурата във Франкфурт.

Четирима от шестте заподозрени са пристигнали в Германия през декември 2014 г. като търсещи убежище, докато останалите двама са пристигнали в страната през август и септември 2016 г., като също така са се представили като бежанци.

Прокурорите твърдят, че заподозрените в терористичен заговор не са били близо до изпълнение на плана, но са се подготвяли да атакуват с експлозиви или огнестрелни оръжия.

Обществената телевизия HR цитира следователите като коментира, че клетката е планирала терористична атака на коледния пазар в Есен. Консервативният вестник Die Welt съобщава, че германските власти са информирани за терористичните клетки чрез други бежанци, но прокуратурата не потвърждава това.

Германия е под тревога от поредица терористични атаки през 2016 г., които завършиха с атаката на коледния пазар в Берлин през декември, при която загинаха 12 души.

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

Много от участниците в терористични атаки са влезли в Германия като част от притока на бежанци от държави като Сирия, Ирак и Афганистан от 2014 г. насам.