Полицията в Беларус задържа един от организаторите на протестите в Минск. Мъжът е участвал във финансирането на уличните протести срещу резултатите от президентските избори, съобщи TACC.

34-годишният жител на Минск се е занимавал с търсене и финансиране на нови участници. До задържането му се е стигнало след арест на друг 37-годишен гражданин, който разказал за среща с въпросния мъж и очакването той да му намери хора за участие в протестите срещу заплащане.

Координаторът се е приближил до него в един от централните магазини за хранителни стоки в града и е предложи да се съберат около 10-12 души, които да участват в нерегламентирано масово събитие от политически характер. След като получи съгласие, непознатият е дал на посредника 60 рубли.

Тихановска няма да се кандидатира на нови избори

Тихановска няма да се кандидатира на нови избори

Кризата в Беларус не може да се разреши без външно давление

Протестите в Беларус започнаха на 9 август, след проведените президентски избори, на които по официални данни с 80% спечели отново настоящия ръководител Александър Лукашенко. Той управлява от 1994 година.

В първите дни на протести органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите. Стотици души бяха ранени, от които над 150 униформени. Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха.

На 11 август Тихановска напусна Беларус и се намира в Литва. Самата тя се кандидатира на изборите, след като нейният съпруг бе арестуван и в момента се намира в затвора.

Вчера във видео обръщение Светлана Тихановская призова протестите в страната да продължат и да се разширят стачките с настояване за повторни избори. Тя се обърна към работниците от няколко големи промишлени предприятия в страната, заявявайки, че те са "символът на новия, свободен Беларус" и че бъдещето на нацията зависи от тяхното единство и решимост.

Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко, който се ползва с подкрепата на Владимир Путин и Русия.

След извънредна среща за Беларус на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС позицията бе, че Съюзът не признава изборните резултати и застава зад беларуския народ за мирно и демократично прехвърляна на властта.