Китайският президент Си Дзинпин настоя въоръжените сили на страната да засилят обучението и подготовката си.

В своя реч по време на посещението си в Отдела на съвместния щаб на Централната военна комисия, щабът на Народната освободителна армия, Си подчерта, че светът е подложен на дълбоки промени, невиждани от 100 години.

Последните събития в световен мащаб доведоха до повишена нестабилност и несигурност по отношение на ситуацията със сигурността на Китай, поради което Народната освободителна армия трябва да изпълни своята мисия и задачи в новата ера и да извърши иновации в командването и операциите, според китайския лидер.

Преди дни Си притисна световните лидери да спрат да отправят заплахи и да предотвратят използването на ядрени оръжия в Европа и Азия.

Си Дзинпин получи безпрецедентен трети 5-годишен мандат като лидер на Китай в края на Конгреса на комунистическата партия, който се провежда два пъти на всеки десет години.

През октомври администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че Китай е единственият конкурент на Съединените щати, "както с намерението да прекрои международния ред, така и все повече с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ за постигане на тази цел".

Си Дзинпин се противопостави на употребата на ядрени оръжия

Си Дзинпин се противопостави на употребата на ядрени оръжия

Той призова световните лидери да не допускат ядрена война