Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в понеделник заяви, че поставянето на коронавируса под контрол трябва да бъде приоритет дори преди икономическото възстановяване и призова Конгреса да приеме съответните промени, предаде "Ройтерс".

Байдън говори в Уилмингтън, щата Делауеър, след като се консултира с изпълнителните директори на топ американски компании и профсъюзи в понеделник.

Според него, има демонстрирано желание за сътрудничество.

Той също така приветства по-нататъшния напредък в разработването на ваксини срещу COVID-19.

Байдън ще има тежко наследство - икономика, която е претърпяла загубата на милиони работни места по време на пандемия, която е убила повече от 246 000 души в САЩ.

Случаите на COVID-19 в САЩ нарастват, докато Байдън се готви да встъпи в длъжност на 20 януари.

Тръмп: Европа страда тежко от коронавируса, Байдън хвали ваксините

Тръмп: Европа страда тежко от коронавируса, Байдън хвали ваксините

Президентът и неговият конкурент коментират пандемията в "Туитър"

"Навлизаме в много тежка зима. Нещата ще станат много по-трудни, преди да се оправят", каза Байдън за пандемията. Докато се борите с COVID, трябва да се уверим, че предприятията и работниците разполагат с инструментите, ресурсите и националните насоки и стандарти за здраве и безопасност, за да работят безопасно", добави Байдън.

Той призова за сътрудничество и поиска от Конгреса да приеме законодателство за облекчаване на пандемията. Разговорите по такова законодателство спряха месеци преди изборите.

"Всички ние сме американци, така че нека се захващаме за работа", каза Байдън.

Бъдещият вицепрезидент Камала Харис се фокусира в словото и преди неговото изказване върху негативния ефект на пандемията за малцинствата в страната.

Камала Харис: Да отворим отново икономиката, но с грижа за здравето

Камала Харис: Да отворим отново икономиката, но с грижа за здравето

Тя се фокусира върху малцинствата и ефекта върху тях

Съветници на Байдън предупредиха, че отказът на Доналд Тръмп да започне преходния период към новата администрация може да застраши битката срещу пандемията и да попречи на планирането на разпространението на ваксини.

Moderna беше част от програмата на операцията Warp Speed на администрацията на Тръмп, насочена към ускоряване на разработването на ваксина срещу COVID-19. За разлика от ваксината на Pfizer, продуктът на Moderna може да се съхранява при нормални температури в хладилника, което трябва да улесни разпространението му.

Байдън настоя за спешни мерки срещу COVID в САЩ

Байдън настоя за спешни мерки срещу COVID в САЩ

Страната регистрира над 100 000 случая всеки ден

Други компании и групи също са в напреднал етап от разработването на обещаващи ваксини.

Междувременно стана ясно, че над милион деца (лица под 18 годишна възраст) са диагностицирани с Covid-19 в САЩ от началото на пандемията, съобщиха в понеделник от Американската педиатрична академия и Детската болнична асоциация.

Тъй като се счита, че повечето деца имат малко или никакви симптоми, на броя заразени сред тях не се отдава голямо значение.