Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън съобщи, че събира безпрецедентна армия от адвокати за очаквана съдебна битка дали бюлетините ще бъдат преброени седмици след изборите. Към армията ще се присъединят няколко топ демократи, включително и Ерик Холдър, бивш главен прокурор на страната, пише "Гардиън".

Престижно US списание наруши 175-годишна традиция и подкрепи Байдън

Престижно US списание наруши 175-годишна традиция и подкрепи Байдън

Престижното американско списание Scientific American

Американците вероятно няма да разберат победителя на президентските избори на 3 ноември вечерта, тъй като се очаква сериозно увеличение на гласувалите американци по пощата заради пандемията от коронавирус. Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин - ключови щати в президентската битка - забраняват да се обработват пуснатите по пощата бюлетини до изборния ден, което означава, че ще се чака до финалните резултати.

Няма да е за първи път, ако САЩ станат свидетели на продължителна съдебна битка след деня на изборите. По време на президентския вот през 2000 г. Джордж Буш победи Ал Гор след спорни резултати във Флорида.

Байдън: САЩ провеждат най-трудните избори на фона на 4 кризи

Байдън: САЩ провеждат най-трудните избори на фона на 4 кризи

Расизъм, пандемия, пожари и криза

От месеци Тръмп поставя под съмнение легитимността на изборите, като без доказателства казва, че вотът по пощата ще бъде фалшифициран. Експерти по изборите са дълбоко обезпокоени от хаоса, който може да настъпи при сценарий, при който Тръмп води в изборната нощ, обявява победа, но впоследствие губи след преброяване на бюлетините по пощата.

От кампанията на Байдън обявиха, че са предприели действия за защита на вота, описван като най-големия в съвременната история, които са ръководени от Дана Ремус и Боб Бауер, който работи в президентските кампании на Барак Обама. Мобилизирани са хиляди адвокати.

Кампанията на Тръмп не е разкрила подробности за плановете си след изборния ден.

Байдън е с по-добро психично здраве от Тръмп, показва анкета

Байдън е с по-добро психично здраве от Тръмп, показва анкета

Американският лидер често атакува Байдън, че психически не е готов за поста