Белгия пое контрол над Голямата джамия в Брюксел, прекратявайки договора със Саудитска Арабия за наем на сградата с незабавен ефект заради опасения, че насърчава радикализъм, обяви правителството, цитирано от "Ройтерс".

Съобщението е първото официално потвърждение от страна на белгийското правителство след месеци на задкулисна дипломация за избягване на сблъсък с Рияд.

Саудитска Арабия изпрати сигнал с отказа да контролира най-голямата джамия в Брюксел

Саудитска Арабия изпрати сигнал с отказа да контролира най-голямата джамия в Брюксел

През 1969 г. Белгия даде Голямата джамия на Рияд

Правителството поясни, че днешното решение прекратява необичайното споразумение със Саудитска Арабия 99 г. свободно да използва сградата.

"Концесията ще бъде прекратена незабавно...за да се сложи край на чужда намеса в начина, по който се изучава ислямът в Белгия", се казва съобщение на властите.

През 1969 г. Белгия даде Голямата джамия на Рияд, с което откри достъпа на подкрепяни от Саудитска Арабия имами до разрастващата се мюсюлманска общност, предимно от Мароко и Турция, в замяна на по-евтин петрол за белгийската индустрия.

Джамията се управлява от Мюсюлманска световна лига (МСЛ), която е финансирана от Саудитска Арабия.

Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон използва "Туитър", за да обяви, че "по такъв начин се борим със салафитите, екстремисткото влияние".