Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в четвъртък отказа да се съгласи, че администрацията на бившия президент Доналд Тръмп е положила основно усилията за разпространение на ваксини срещу коронавирус, преди наследникът му на поста Джо Байдън да встъпи в длъжност. "Не мисля, че някой заслужава признание, когато половин милион души в страната са починали от тази пандемия", каза Псаки пред журналисти, след като беше попитана дали администрацията на Тръмп трябва да получи признание за пускането на ваксината си, предаде businessinsider.com.

Псаки каза, че когато Байдън встъпва в длъжност, е имало недостиг на ваксините, ваксинаторите и местата за разпространение, които ще бъдат необходими, за да бъде овладяна пандемията на COVID-19. "Няма съмнение и всички данни сочат към факта, че при встъпването му в длъжност не е имало достатъчно от тези неща", добави Псаки. Коментарите на Псаки в четвъртък повтаряха предишни изявления на Байдън, който нарече поведението на бившия президент Доналд Тръмп с кризата в общественото здраве още по-страшно, отколкото е очаквал.

Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

Американският президент заяви, че страната е близо до фундаментална промяна

По времето, когато Тръмп напусна поста си, около 400 000 души в страната вече бяха загубили живота си заради вируса.

Припомняме, че Тръмп наскоро сам похвали борбата с коронавируса по време на управлението му, въпреки че тогава неглижираше предпазните мерки. Той направи това в една от първите си изяви след като напусна Белия дом. В последните седмици стана ясно, че е бил и ваксиниран през януари.

Байдън разкритикува републиканските губернатори на Тексас и Мисисипи. Той заяви, че решенията им за отмяна задължителното носене на маска в щатите са "голяма грешка". Американският президент заяви, че страната е близо до фундаментална промяна в борбата с коронавируса с разпространението на ваксини и добави: "Последното нещо, от което се нуждаем, е неандерталско мислене, че в същото време всичко е наред".

Във вторник Байдън съобщи, че очакват в САЩ да има достатъчно ваксини за всички пълнолетни до края на май, два месеца преди прогнозираното, след като администрацията обяви, че фармацевтичната компания Merck ще произвежда ваксината на конкурента Johnson & Johnson, одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ миналата седмица.

Доналд Тръмп се завръща на политическата сцена

Доналд Тръмп се завръща на политическата сцена

Решен да покаже, че все още е голяма сила в Америка и е готов да прочисти критиците