След месеци на отлагане "Боинг" планира първия полет на новия си пътнически самолет с голям обхват 777X за четвъртък, съобщиха двама източници пред АФП, запознати със ситуацията.

Източниците поясниха, че първият полет може и да бъде отменен, тъй като това ще зависи от времето. Първият полет е ключова мярка преди "Боинг" да потърси разрешително от федералните власти за новия си самолет.

"Еърбъс" детронира "Боинг" от върха

"Еърбъс" детронира "Боинг" от върха

За първи път от 2011 г. "Еърбъс" е най-големият производител на самолети в света

Първоначално полетът беше планиран за лятото на 2019 г., но заради проблеми беше отменен, включително и с новия двигател на General Electric.

Източниците разкриха, че полетът ще се проведе в Сиатъл.

"Боинг" е следен внимателно след катастрофите и приземяването на модела 737 MAX.

Говорител на Федералната авиационна администрация на САЩ коментира, че полетът със 777X се очаква скоро, но "времето изцяло зависи от "Боинг".

Към момента има 340 поръчки на 777X, предимно от компании като Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines и Qatar Airways. Самолетът е конкурент на Airbus A350.

Ако полетът премине плавно, "Боинг" ще подаде документи във Федералната авиационна администрация като част от процеса по издаване на разрешително.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март 2019 г.. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.