"Еърбъс" (Airbus) детронира "Боинг" (Boeing) като най-големия производител на самолети в света, съобщиха източници пред "Ройтерс".

За първи път от 2011 г. "Еърбъс" е най-големият производител на самолети в света, след като е доставил 863 самолета през 2019 г., което е повече от прогнозата. Така компанията изпреварва основния си конкурент "Боинг".

„Боинг” компенсира Турските авиолинии за приземения 737 Max

„Боинг” компенсира Турските авиолинии за приземения 737 Max

Турските авиолинии притежава 24 самолета 737 MAX

Промяната се очакваше след възникналата криза в "Боинг" около приземения самолет 737 MAX. Но данните допълнително подчертават дистанцията между двата производителя.

От "Еърбъс", които бяха принудени заради свои индустриални проблеми да намалят целите за доставка през 2019 г. с 2-3% през октомври, мобилизираха допълнителни ресурси до часовете преди полунощ, за да достигнат числото от 863 самолета за година в сравнение с ревизираната цел от 860 самолета.

Доставките са се увеличили със 7,9 на сто от 800 самолета през 2018 г.

Изпълнителният директор на "Боинг" подаде оставка

Изпълнителният директор на "Боинг" подаде оставка

Компанията възстановява доверието на регулатори и клиенти с ново ръководство

От "Еърбъс" отказват коментар на данните, тъй като първо трябва да бъдат проверени преди да бъдат финализирани и публикувани.

Производителите получават по-голямата част от приходите си, когато самолетите бъдат доставени, така че доставките в края на годината се следят внимателно от инвеститорите.

„Боинг” спира производството на 737 MAX от януари

„Боинг” спира производството на 737 MAX от януари

Надеждите на Boeing са, че до края на 2020 г. производството ще бъде възстановено

"Боинг" е доставил 345 самолета предимно за дълги разстояния между януари и ноември, което е наполовина по-малко от 704 самолета през същия период на 2018 г., когато MAX беше доставян по план. За цялата 2018 г. "Боинг" е доставил 806 самолета.