Ирина Бокова е шеста на днешното поредно гласуване в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията, съобщават световни агенции.

Бокова е получила 6 „окуражителни” гласа, 7 „обезкуражителни” и два без мнение в 15-членния Съвет.

На първото гласуване Бокова заемаше трето място с 9 „окуражителни” гласа; на второто – пето място (7 „окуражителни” гласа); на третото – трето място ( 7 „окуражителни”), а не четвъртото гласуване зае пето място със 7 „окуражителни” гласа.

Задкулисни сделки и мръсни номера: в кухнята на ООН за избор на генерален секретар
Обновена

Задкулисни сделки и мръсни номера: в кухнята на ООН за избор на генерален секретар

В крайна сметка победителят в играта ще стане светец

Очаквано, основният кандидат, бившият португалски премиер Антониу Гутериш, е получил 12 „окуражителни” гласа, 2 „обезкуражителни” и един без мнение от страна членка.

Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който получава съответно 8-6-1 гласа. На последното гласуване той заемаше трета позиция.

Трети е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който получава респективно 8-7-0 гласа.

След него се нареждат Сузана Малкора (7-7-1); Данило Тюрк (7-7-1); Бокова ( 6-7-2); Хелън Кларк (6-9-0), Сърджан Керим (6-9-0) и Наталия Герман (3-11-1).

Заплахата от вето ще бъде решаваща на следващото гласуване, когато постоянните страни членки ще гласуват с цветни бюлетини. Всеки кандидат, който получи цветна бюлетина сред „обезкуражаващите” гласове, ще знае, че надпреварата за него приключва.

Следващото гласуване е на 5 октомври.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако Бокова не се представи подобаващо на вота днес, ще потърси алтернатива на шефа на ЮНЕСКО. През последните седмици се спекулираше с името на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

От правителствената пресслужба са съобщили, че днес официален коментар за резултатите от гласуването няма да има, съобщи БНТ.