С Борис Джонсън Великобритания назначи лъжец за външен министър в сериозна ситуация, когато е най-необходимо този пост да бъде зает от някой надежден човек. Тази остра позиция изрази външният министър на Франция Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс.

Джонсън беше един от лидерите на кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС преди референдума на 23 юни, на който повече от 50% от британците гласуваха за „Брекзит”. Във Франция бившият кмет на Лондон е разглеждан като ключова фигура, накарала британците да гласуват за напускане на Общността и агитираща срещу европейската интеграция.

Новият топ дипломат на Великобритания Борис Джонсън: кариера от международни гафове

Новият топ дипломат на Великобритания Борис Джонсън: кариера от международни гафове

Самият Джонсън заяви, че е „въодушевен” от новата

Като цяло не се тревожа за Борис Джонсън, но (...) по време на кампанията той лъжеше много британския народ и сега той е, който създаде такива сериозни проблеми, каза Еро.

Дни след референдума Джонсън се отказа от премиерския пост и напусна кампанията за „Брекзит”.

Вчера той беше назначен от премиера Тереза Мей за външен министър. Но бившият кмет на Лондон няма да отговаря за преговорите с Брюксел. Дейвид Дейвис получи специална министерска роля, която е свързана с водене на преговорите с ЕС за излизане на страната.

Еро, който обикновено не използва такъв език, изтъкна, че „се нуждае от партньор с когото мога да преговарям и който е ясен, надежден и може да му се вярва”.

По думите му не може да се позволи тази двусмислена и мъглява ситуация да засегне интересите на самите британци.