Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев ще посетят заедно гроба на Гоце Делчев.

Премиерите на двете страни ще честват 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание заедно и ще направят съвместно поклонение пред гроба на Гоце Делчев в Скопие. 

Съвместното честване на подобни празници заляга в текстовете от Договора за добросъседство между двете държави. Освен поклонението пред гроба на Гоце Делчев, днес в Македония са предвидени и множество други общи събития.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Припомняме, вчера Борисов и Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Документът е резултат от усилията на няколко правителства и в двете страни.

След подписването на договора и изявленията на двамата премиери журналисти от македонски медии попитаха Борисов защо празнува 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, което е национален празник в Македония, заедно с македонците. В отговор на това Борисов посочи, че празниците са общи и върна реторично въпроса - "защо да не го празнуваме".

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Илинден е празник, който и ние обичаме, заяви Борисов в Скопие

Добросъседтвото помага на Македония за членството ѝ в ЕС

"Ами да се сбиеме тогава!? На Балканите години наред правим това нещо. Много пъти сме се сбили и всички сме велики - Велика Албания, Велика България, Велика Сърбия, Велика Македония. Всички сме велики и от войните я докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ако се върнем назад. Ние с колегата искаме да вървим и да достигнем равнищата на Германия, Австрия, Франция, Холандия. Там искаме да отидем. И това е празник, който и ние обичаме. Извинявайте, че си го празнуваме", допълни премиерът.

По непотвърдена информация обаче се очакват провокации и прояви на недоволство в части от обществото в Македония, съобщи Нова телевизия.

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни
Обновена

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни

След 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави

Борисов предвождаше официалната делегация на страната ни в Скопие. В столицата на Македония присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, енергийният министър Теменужка Петкова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и първият ни дипломат Екатерина Захариева.

Според министрите от кабинета на Борисов и македонските им колеги подписването на договора е исторически момент, защото дава ясен знак, че Балканите вече не са размирни.

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите ни проведоха срещи с македонските си колеги

Малко след подписването на договора върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан приветстваха подписването на българо-македонския пакт за приятелство.

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

Документът показва решителността на двете страни да преодолеят противоречията си

Според тях договорът показва решителността на двете страни да преодолеят противоречията си и представлява "вдъхновение за целия регион".