Коронавирусните ваксини могат да бъдат задължителни за здравния персонала на NHS във Великобритания при планове, които се разглеждат от министрите, съобщават БиБиСи и "Гардиън".

Британското правителство вече се е консултирало дали да направи задължителни ваксини за социалните работници, а министрите вече преценяват дали да направят същото за медици.

Министърът на ваксините Надхим Захави заяви, че е важно да се проучи как да се защитят най-уязвимите. "Абсолютно правилно е и всяко отговорно правителство би трябвало да проведе дебата, да помисли как да защитим най-уязвимите, като гарантираме, че тези, които се грижат за тях, са ваксинирани."

Той каза, че има прецедент, тъй като хирурзите се ваксинират за хепатит В, "така че това е нещо, за което ние абсолютно мислим".

Британия: Индийският вариант може да забави отмяната на ограниченията

Британия: Индийският вариант може да забави отмяната на ограниченията

Новият щам е по-заразен от доминиращия по-рано британски вариант

Служителите на NHS имат право да получат доза от първата фаза на пускането на ваксината - но фактът, че няма изискване да го направят, въпреки ежедневната работа с пациенти, се превърна в широко обсъждан въпрос.

В Обединеното кралство има 870 пациенти с коронавирус в болница, показват последните правителствени данни, в сравнение с пика от 39 249 през януари.

Относно възможната задължителна ваксинация на персонала на NHS, министърът на кабинета в сянка на лейбъристите Тангам Дебонеър заяви, че "заплашването" на персонала на NHS да получи ваксината не е добра идея.

"Като се има предвид, че имаме криза с набирането на персонал в някои части на NHS, мисля, че е много по-важно да се опитваме да работим с персонала, а не срещу него."

Във Виетнам се появи нов хибриден COVID-19

Във Виетнам се появи нов хибриден COVID-19

Разпространява се бързо по въздуха и е комбинация от индийски и британски щам