Четирима арестувани на бдението за убитата Сара Еверард в британската столица Лондон, предаде "Гардиън". Двама са били глобени. Протестите и други прояви в памет на жената продължават и тази седмица, въпреки наложените забрани за масови събирания с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Междувременно, столичната полиция бе подложена на натиск заради арести на жени на предишно бдение. Местни власти в столицата настояха за изслушване по случая. Редица лидери, сред които и кметът на Лондон Садик Хан и лидерът на лейбъристите Киър Стармър по-рано вече осъдиха превишаване на правата от страна на полицията. Премиерът Борис Джонсън заяви, че е дълбоко загрижен, като в същото време той и вътрешният министър Прити Пател подкрепиха шефа на полицията в Лондон Кресида Дик.

Сблъсъци по време на бдение за убита жена в Лондон

Сблъсъци по време на бдение за убита жена в Лондон

Полицай бе обвинен по случая, а столичната полиция - критикувана за прекратяването на събитието

Херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън бе сред хилядите, оставили цветя на импровизирания мемориал за убитата жена в южната част на Лондон. Появата ѝ е била лично решение и необявена за медиите предварително, обявиха от кралското семейство. 33-годишната Еверард за последно е била видяна 10 дни, преди да бъде открито тялото ѝ. След това нейни приятели публикуваха зов за помощ в издирването ѝ. Трупът й бе намерен в петък. Смята се, че е била отвлечена и убита от полицейски служител, който също бе обвинен в петък.

Случаят повдигна отново вечния проблем за насилието срещу жените, актуален и за страната, както и несигурността нощем по улиците на Лондон. Много британки през изминалите дни споделиха в социалните мрежи личен опит от нападения.