На делото в Нидерландия по казуса със сваления над Донбас малайзийски "Боинг" от полет МН17 през 2014 г. бяха изслушани записи от телефонни разговори на проруските сепаратисти в окупираните територии. В тях се обсъжда стрелба от ракетна система "Бук" срещу самолета, съобщи Би Би Си.

Първият разговор, пуснат в съдебната зала е проведен половин час след инцидента. Човек с гласа на командира на разузнавателна група от самопровъзгласилата се "Донецка народна република" - Леонид Харченко, съобщава на шефа на разузнаването на местните сепаратисти Сергей Дубински, че е свален самолет. На този етап обаче сепаратистите смятат, че са свалили украински самолет Су.

"Браво, о, браво! Су сте свалили, браво!" - отговаря Дубински.

И двамата участници в разговора са обвиняеми по делото, което се води в нидерландски съд. Прокуратурата смята, че те не са преките извършители на стрелбата срещу гражданския самолет, но са транспортирали оръдието, с което той е свален.

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Това обяви съдия в холандския съдебен процес за трагедията

Скоро след този разговор сепаратистите започват да говорят в рапортите си до своите командири, че изглежда са поразили граждански полет.

Човек с позивна "Боцмана" се обажда на друг мъж, с гласа на Дубински.

Дубински: Свалихме нещо...

"Боцмана": Какво говориш?

Дубински: Само след два часа ще съм в града. Сега съм в Мариновка. Самолета също сега го думнахме, Су. Над Саур Могила. Получихме "Бук-М".

На предишното заседание по делото бяха изслушани разговори, в които мъж с гласа на Дубински нееднократно споменава, че е получена система "Бук" и обсъжда транспортирането й от Донецк в Снежное.

В Нидерландия публикуваха нови разговори между руските сепаратисти, свалили МН17

В Нидерландия публикуваха нови разговори между руските сепаратисти, свалили МН17

Засечени са разговори преди и след катастрофата…