Журналисти от обществената телевизия на Нидерландия публикуваха нови записи на телефонни разговори между обвиняемите по делото за свалянето на малайзийския "Боинг" над Донбас през 2014 г. Разговорите, засечени от украинските спецслужби и предадени на нидерландските следователи, разобличават показанията на двама обвиняеми - офицерите в оставка от военното разузнаване на Русия Сергей Дубински и Олег Пулатов. По-рано двамата заявиха, че нямат нищо общо с трагедията.

Нидерландските журналисти разполагат с няколко хиляди разговора на заподозрени лица. Преди бяха публикувани само 12 записа, чиято автентичност беше потвърдена от международната разследваща група.

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Страната ще подкрепи и индивидуални искове срещу Русия

Единият от заподозрените - Олег Пулатов, е заявил, че на повечето от записите не е разпознал гласа си, съобщи Би Би Си.

Разследващата група, която проучва обстоятелствата около катастрофата с полет МН17 на Малайзийските авиолинии, заяви, че самолетът е бил свален с ракета "Бук", изстреляна от установка на 53-а Курска бригада на въоръжените сили на Русия.

В групата участват следователи от Нидерландия, Австралия, Малайзия, Белгия и Украйна. Те смятат, че ключова фигура при доставянето на системата "Бук" в окупираната от сепаратистите част на Донбас, в град Снежное, откъдето е изстреляна ракетата, е бил Сергей Дубински с прякор "Хмурий" (в превод - намръщен). През лятото на 2014 г. той е бил шеф на службата за контраразузнаване в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

В единия от разговорите, публикувани от нидерландските журналисти, Пулатов заявява: "Не ни трябват танкове, имаме нужда само от далекобойна артилерия и добра противовъздушна отбрана." Той пояснява, че самолетите на украинските ВВС летят високо и сепаратистите не могат да ги поразят с наличните си оръжия.

В отговор мъж с гласа на Дубински казва: "Ще се постарая днес, ако през нощта докарат "Бук-М", веднага ще бъде при теб. (...) Защото няма какво повече да направим, остава само на "Бук" да се надяваме."

Освен руските граждани Дубински и Пулатов, обвиняеми по делото са Игор Гиркин (Стрелков) - също руски гражданин офицер в оставка от ФСБ, както и украинският гражданин Леонид Харченко - командир на разузнавателно подразделение на ГРУ в самопровъзгласилата се ДНР.

Пулатов - единственият от четиримата, който заяви съгласие да сътрудничи с разследването, е дал показания чрез адвокатите си, в които отрича да е организирал доставката на системата "Бук" и дори твърди, че не е знаел за нея.

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Целта на проекта е да се оневини Русия...

В телефонните разговори обаче, се чува как той и Дубински, около 7 часа преди катастрофата, обсъждат доставката на "Бук" в района на Снежное, откъдето е изстреляна ракетата, поразила самолета.

Публикувани са и разговори след свалянето на самолета, от които става ясно, че сепаратистите са били убедени, че са поразили украински военен самолет.

Половин час след трагедията мъж с гласа на Харченко докладва, вероятно на Дубински: "На място сме, свалихме един "Су". В отговор се чува: "Браво, ах, браво! "Су" сте свалили, браво!"

Сепаратистите и руската страна дълго твърдяха, че малайзийският самолет е свален от украинските ВВС по грешка. Международната разследваща група провери тази версия и я опроверга.

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Продължи представянето на доказателства...