През 2012 г. Ким Чен-нам изпратил писмо на лидера на КНДР Ким Чен-ун с молба да съхрани живота му и да не убива семейството му.

Това съобщи директорът на Националната разузнавателна служба на Република Корея Ли Бьон-хо пред депутатите в парламента, съобщава ТАСС.

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Южна Корея потвърди убийството на Ким Чен-нам

Полубратът на вожда бе намерен мъртъв в Малайзия

Припомняме, Ким Чен-нам е доведен брат на младия лидер на КНДР. По-рано тази седмица беше съобщено, че Ким Чен-нам е убит на летище в Малайзия от севернокорейски агенти.

Ким Чен-нам уверил брат си, че той и децата му няма да претендират за управлението на КНДР и поискал да живее в чужбина, поясни шефът на разузнаването.

Снимка 278620

Източник: ЕПА

По думите на Ли Бьон-хо бившата жена на убития живее в Пекин със сина им, а втората съпруга и двете деца на Ким Чен-нам живеят в Макао. Всички те са охранявани от китайските власти.

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия

Директорът на разузнаването поясни, че 45-годишният севернокореец никога не е искал Южна Корея да му предоставя убежище и дори е отхвърлял подобни съвети от приятели.

Ли Бьон-хо също потвърди, че Ким Чен-нам е отровен, но все още остават неизвестни обстоятелствата около убийството.

Южнокорейското разузнаване, според топ разузнавача, е разбрало за инцидента в Малайзия четири часа по-късно.

Разузнаването вярва, че спецслужбите на КНДР са преследвали доведения брат през последните пет години.

Ким Чен-нам е най-големият син на бившия лидер Ким Чен Ир. Той живееше в чужбина и не носеше никаква официална титла. 45-годишният Ким Чен-нам живееше предимно на китайската територия Макао. Ким Чен-нам е от извънбрачна връзка между Ким Чен Ир и южнокорейска актриса, починала в Москва.

Той се обявяваше за реформи в КНДР. Веднъж пред японски вестник заяви, че е против династичното предаване на властта в страната.

Това е второто убийство на близък роднина след заповед на лидера Ким Чен-ун. Вождът екзекутира чичо си през декември 2013 г.