Европейската комисия изпрати на Полша официално известие за заплащане на глоби в размер на около 70 млн. евро за това, че не е отменила незаконен дисциплинарен режим за съдиите, предаде Ройтерс.

Спорът е един от многото между ЕС и управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която дойде на власт през 2015 г. и оттогава се сблъсква с обвинения в нарушаване на демократичните свободи.

През октомври миналата година най-висшият съд на ЕС наложи глоба на Варшава за това, че не е спряла незабавно работата на дисциплинарната камара на полския Върховен съд в очакване на окончателна присъда по схемата.

Комисията твърди, че дисциплинарната система дава възможност за политическа намеса в съдилищата и следователно нарушава законите на 27-те държави членки на ЕС, както и на Полша, които постановяват независимост на съдебната власт.

Говорителят на ЕК Кристиан Виганд заяви в четвъртък, че вече е изпратена "покана за плащане" до Варшава за това, че не е премахнала дисциплинарния режим, както е разпоредено от Съда на Европейския съюз.

Източници на Ройтерс съобщиха по-рано, че глобите възлизат на около 70 милиона евро и че Комисията ще даде на Варшава около 45 дни за извършване на плащането.

Полша моли Брюксел да отложи глобите за подкопаването на независимостта на съдебната власт

Полша моли Брюксел да отложи глобите за подкопаването на независимостта на съдебната власт

ЕК обаче още днес изпраща първата фактура от глобата за плащане