Бившият главен прокурор на Украйна коментира пред Би Би Си, че няма причина страната му да разследва конкурента на президента на САЩ Доналд Тръмп, Джо Байдън.

Юрий Луценко заяви, че всяко разследване на Байдън и сина му трябва да започне в САЩ.

US посланикът ми връчи списък с лица да не се преследват, обяви прокурорът на Украйна

US посланикът ми връчи списък с лица да не се преследват, обяви прокурорът на Украйна

Моят отговор бе, че това е недопустимо

"Според украинските закони няма причина да се разследват Джо Байдън или Хънтър Байдън", коментира той пред британската медия.

Луценко, който заемаше поста на главен прокурор от 2016 г. до края на август тази година, отбеляза, че не е планирал да започва разследване на "Бурисма".

"Това е в юрисдикцията на САЩ", каза той и добави, че "възможни злоупотреби" в "Бурисма" са се "случили две или три години преди Хънтър Байдън да стане член на борда".

Тръмп иска да се срещне с информатора, подал сигнала за изнудването на Зеленски

Тръмп иска да се срещне с информатора, подал сигнала за изнудването на Зеленски

В нова поредица съобщения в "Туитър", той обвини демократите в лов на вещици

Юрий Луценко разкри още, че е провел среща с Руди Джулиани, личния адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, който го е попитал дали е възможно да се разследва семейство Байдън в Украйна.

"Заявих му същото, което казах и на вас - не е в моята юрисдикция. Вероятно е в юрисдикцията на САЩ. Ако ми изпратите молба, да, ще ви дам цялата официална информация, но не е в юрисдикцията на Украйна - това беше моят отговор", обясни бившият прокурор.

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Пелоси: Тръмп не ни даде друг избор

Подкрепата за импийчмънт на президента расте

Запитан дали Украйна има някакви доказателства срещу семейство Байдън, Луценко отговори: "Нищо не мога да направя по случай, който не е свързан с украинското законодателство".

По-рано този месец американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма". Хънтър Байдън беше директор на "Бурисма" през 2014 г., докато баща му беше вицепрезидент на САЩ и заемаше главна роля в американската политика към Украйна.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън.

В сряда беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.