Експерти по правата на човека изразиха безпокойството си от определената от тях като "прекалена присъда" от 50 седмици затвор за основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за нарушаване на гаранцията в Обединеното кралство, информира "Ройтерс".

Асандж е задържан в затвора със строг режим "Белмарш", "като че ли е осъден за сериозно престъпление", се казва в съобщение на Работната група на ООН по произволното задържане. Групата допълва, че това "изглежда е в противоречие с принципите на необходимост и пропорционалност". Нарушаването на гаранцията се определя като относително "малко нарушение".

Съдът в Лондон разглежда екстрадирането на Асандж в САЩ

Съдът в Лондон разглежда екстрадирането на Асандж в САЩ

Американският съд може да постанови 5 г. затвор...

Групата, в която участват петима независими експерти, излезе с мнение през 2015 г., че Асандж е произволно задържан. Тогава той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, след като наруши гаранцията, за да избегне екстрадиране в Швеция, където беше обвиняван в изнасилване.

Вчера Джулиан Асандж обяви пред британския съд, че не иска да бъде екстрадиран в САЩ.

Адвокатът на Асандж в съда: Той се опасяваше от похищение от САЩ

Адвокатът на Асандж в съда: Той се опасяваше от похищение от САЩ

Въпреки депресията и болката Асандж остана в посолството, обясни защитникът му

Асандж беше арестуван от британските власти на 11 април по молба на правителството на САЩ. Той може да бъде екстрадиран в Щатите, където го чакат обвинения в заговор за проникване в компютри на правителството с цел разкриване на класифицирана информация.