Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че турското правителство се стреми да подобри сътрудничеството със Съединените щати, предаде "Ройтерс". По думите му, двете страни имат повече общи черти, отколкото различия. Турция иска да укрепи сътрудничеството чрез дългосрочна перспектива на базата на взаимна печалба. "Турция ще продължи да изпълнява своята роля по начин, достоен за съюзническите и стратегически партньорски връзки между двете страни," каза той, като призна, че двустранните отношения са били подложени на сериозно изпитание наскоро.

Ердоган е изразил интерес да поправи отношенията със САЩ, след като напрежението между страните беше повишено по време на администрацията на Тръмп. Отношенията между САЩ и Турция, и двете членки на НАТО, са обтегнати по няколко причини, сред които са и санкциите, които администрацията на бившия президент Тръмп наложи санкции на Турция през декември заради придобиването през 2019 г. на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Ердоган вижда в изстъпленията в САЩ "позор за демокрацията" и "шок за човечеството"

Ердоган вижда в изстъпленията в САЩ "позор за демокрацията" и "шок за човечеството"

Рядка критика на Ердоган срещу Тръмп

По-рано тази седмица, Ердоган настоя, че Вашингтон трябва да спре подкрепата си за кюрдските "терористи", след като обвини САЩ, че стоят "зад кюрдските екстремисти, които убиха турските войници в Ирак". "Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG?", попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развитието, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като "Отряди за народна защита", които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В началото на февруари, Турция отхвърли критиката на САЩ заради масовото задържане на студенти по време на протести и призова Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ дела.

Ердоган се закани, че правителството няма да позволи протестите да излязат извън контрол. Той нарече протестиращите "терористи" и "ЛГБТ младежи", които действат срещу "националните и духовни ценности" на Турция. Държавният департамент на САЩ определи "риториката" на турския лидер като недопустима и призова Турция да разреши протестите и "дори речта, която може да бъде намерена от някои за некомфортна".

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

"Ако ще сме с вас в НАТО, няма да подкрепяте терористите. Ако ще взимате страна, ще бъдете с нас"