Случаят "Брънсън" доказа, че Турция е демокрация. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, предадоха световните информационни агенции. 

Повод за освобождаването му стана освобождаването на задържания в страната му американски пастор Андрю Брънсън.

Американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че се надява скоро пасторът да е на родна земя.

"Невинен съм. Обичам Бог, обичам Турция", заяви Брънсън след оповестяването на решението на съда.

Случаят още повече обтегна отношенията между двете държави след обвиненията на Анкара, че Вашингтон не екстрадира духовника Фетулллах Гюлен, подозиран, че стои зад опита за преврат преди 2 години в Турция.

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън
Обновена

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

Между Вашингтон и Анкара е сключено тайно споразумение

Припомняме, че турски съд осъди Брънсън на 3 г., 1 месец и 15 дни затвор по обвинения в тероризъм. Но съдът в Измир обяви, че Брънсън няма да влезе в затвора, тъй като е лежал две години в ареста. Съдът същотака отменя домашния арест и забраната за пътуване.

По-рано прокуратурата поиска 10 г. затвор по обвинения в тероризъм. Държавното обвинение също така поиска от съда да отмени домашния арест и да се позволи на пастора свободно да пътува извън Турция.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че това означава, че Брънсън ще бъде свободен незабавно да напусне страната.

През последните две години Брънсън беше в ареста. От 25 юли е под домашен арест заради здравословни проблеми. На три пъти турският съд отказа да го освободи.

Американецът е обвинен, че е шпионирал в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Гюленистката терористична група", която е обвинявана от Анкара за опита за преврат в Турция през юли 2016 г.