Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС, съобщи "Ройтерс".

Той заяви, че иска да започне да обсъжда бъдещите връзки веднага щом британският парламент одобри Брекзита, за да се фокусира над собственото си единство преди предстоящите избори през май.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг".

Той подчерта, че зачитат резултатите от референдума за напускане на ЕС.

Юнкер поясни, че ЕС е готов да започне преговори за ново споразумение с Великобритания веднага след като британският парламент одобри споразумението за развод.

Според него Великобритания трябва да се обедини и след това да кажат какво искат.

"Изхождам от презумпцията, че Великобритания ще напусне ЕС, защото това реши народът", подчерта председателят на ЕК, отказвайки да бъде въвлечен в дебата дали трябва да се проведе втори референдум.

"Това е решение на британците", заяви той.

По отношение на други предизвикателства, пред които е изправена Европа, Юнкер заяви, че наблюдава отблизо американския президент Доналд Тръмп за търговията.

"Вярвам му, доколкото спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята", подчерта Юнкер, коментирайки напрежението около тарифите за внос на автомобили.

Юнкер предупреди, че гражданите на ЕС се отчуждават все повече и това е проблем, по който трябва да се работи още преди изборите през май.

"Трябва да гарантираме, че тези разриви няма да станат твърде дълбоки", изтъкна той.

По думите му не трябва да се намеква, че популистите са прави. Според него те са просто шумни и нямат конкретни предложения за решаване на предизвикателствата на нашето време.

Председателят на ЕК посочи още, че Европа трябва да бъде единна в борбата срещу троловете и хакерските групи от Китай и Русия, които биха могли да се стремят да въздействат на европейския вот.

Юнкер изрази и съмнения относно поемането на европредседателството от Румъния, тъй като страната се бори с корупцията.

Вътрешното положение на Румъния е такова, че страната не може да действа като компактно звено в Европа," допълни той.