Общият съд на Европейския съюз отхвърли жалба на палестинската групировка Хамас срещу решение да бъде включена в терористичен списък през 2015 г. Решението позволява на ЕС да налага санкции на палестинската ислямистка групировка, информира ДПА.

ЕС за първи път включи Хамас в терористичния си списък в края на 2001 г., което доведе до замразяване на активи на групировката в блока. Движението, което пое контрол над Ивицата Газа през 2007 г., многократно оспорва решенията на ЕС.

Хамас иска Израел да бъде съден за военни престъпления

Хамас иска Израел да бъде съден за военни престъпления

След доклад на ООН за случващото се в Газа

Днешното съдебно отсъждане се отнася конкретно до решението на ЕС от 2015 г. отново да вкара Хамас в терористичен списък.

Групировката твърди, че решението от 2015 г. не се основава на доказателства, отхвърля правото на самозащита и нарушава правата на организацията чрез замразяване на активите й.

Организацията се описва като "законно политическо движение, което спечели палестински избори и формира ядреното на палестинското правителство".

Съдът в Люксембург отхвърли аргументите на Хамас.

Израел удари Хамас, спря парите за Газа от Катар

Израел удари Хамас, спря парите за Газа от Катар

Продължават размириците в палестинските територии

Тъй като Хамас е "нито държава, нито правителство на държава, Хамас не може да се възползва от принципа за ненамеса", постанови съдът.

От съда допълват, че решението да се прибави организацията в терористичния списък частично е в резултат на искане на британското вътрешно министерство и държавния секретар на САЩ от октомври 1997 г., които описват Хамас като чуждестранна терористична организация.

Решението от днес може да се обжалва пред Съда на Европейския съюз.