Подкрепяна от ООН агенция сключи споразумение с близо 30 производители на генерични лекарства да произвеждат евтини версии на хапчето за коронавирус на Merck & Co за по-бедните страни. Това съобщи Ройтерс.

Антивирусният препарат, който през декември получи спешно одобрение в САЩ, намалява хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти с около 30%, според резултатите от клинични тестове.

Споразумението, договорено от подкрепения от ООН Патентен пул за лекарства (ППЛ) с Merck, позволява на 27 производители на генерични медикаменти от Индия, Китай и други страни в Африка, Азия и Близкия изток да произвеждат съставки и готово лекарство. Сделката предвижда хапчето да се разпространява в 105 по-слабо развити държави.

Разработчиците на молнупиравир, както се казва продуктът на Merck, няма да получават лицензионни такси за продажбата на евтините версии, докато Covid-19 остава класифициран от Световната здравна организация (СЗО) като извънредна опасност за общественото здраве с международно значение.

САЩ одобриха COVID хапчето на Merck

САЩ одобриха COVID хапчето на Merck

Въпреки разочароващите данни за ефикасността му